Bugetul Capitalei, la jumătate față de 2020: STB pierde sume importante, ceea ce ar duce la scumpirea călătoriilor

Autor: George Cristea 09 mai 2021 Știri auto

Bugetul Capitalei este aproape la jumătate față de cel din 2020, după rediscutarea acestuia în coaliție. STB pierde sume importante, ceea ce ar duce la scumpirea călătoriilor cu transportul în comun de suprafață în București.

Intră în Galeria FOTO

Anul acesta, Capitala are un buget estimat la circa 5,8 miliarde de lei. Este o mare diferență față de bugetul din 2020, când Bucureştiul avea peste 10 miliarde de lei în proiectul de buget. Cu toate acestea, Nicuşor Dan, primarul Capitalei, dă asigurări că nu vor fi probleme. Acesta anunță că bugetul Capitalei „este unul al curățeniei”, din care au fost scoase cheltuielile inutile.

Unul dintre marii perdanți ai rediscutării bugetului pe 2021 este Societatea de Transport București (STB). Aceasta a pierdut 100 de milioane de lei din subvențiile acordate de municipalitate, ceea ce va duce probabil la scumpirea biletelor și abonamentelor. STB încă beneficiază de o subvenție de un miliard de lei, ceea ce ne ajută să ne facem o idee despre costruile reale de transport din București.

Bugetul Capitalei, la jumătate față de 2020: STB pierde sume importante

Iar asta nu este singura problemă. Oamenii ar avea de suferit în condiţiile în care nu vor putea fi aduse îmbunătăţiri ale condiţiilor de transport. Asta deoarece a fost micşorat, tot cu 100 de milioane de lei, şi bugetul folosit pentru a achiziţiona autobuze electrice și tramvaie noi. O mare parte a parcului auto al STB este învechit, iar o licitație pentru achiziția de autobuze electrice a fost suspendată.

Nu doar transportul în comun a fost sacrificat de noua variantă de buget la București. Reabilitarea sistemului de termoficare pierde 600 de milioane de lei, astfel că promisiunile de a avea căldură și apă caldă iarna viitoare ar putea rămâne neonorate. Se taie, de asemenea, 150 de milioane de lei din subvenția pentru căldură. Asta înseamnă tarife majorate pentru cetățeni.

Și bugetul de investiții pierde 70 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că lucrările aflate în derulare (pasajul Doamna Ghica, Prelungirea Ghencea etc.) vor întârzia și mai mult, în timp ce extinderea rețelei de piste de biciclete va fi blocată.

sursa: Mediafax.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide