Revoluție la CFR: Călătorii care iau trenul între Aeroportul Otopeni și Gara de Nord pot plăti cu cardul

Autor: Cristian Agatie 21 aug. 2021 Știri auto

Este o adevărată revoluție la CFR: călătorii care iau trenul între Aeroportul Otopeni și Gara de Nord pot plăti călătoria cu cardul contactless, la validatoarele din trenuri.

Intră în Galeria FOTO

Este un fapt cunoscut că inovația ocolește de la distanță companiile de stat. Cu cât sunt mai mari, cu atât mai îngropate în trecut sunt acestea. Nu trebuie decât să le menționăm pe cele cu care cei mai mulți români vin în contact frecvent, spre disperarea lor: Poșta Română și CFR Călători. La Poșta Română registrul scris de mână este încă simbolul oficiilor poștale, iar plata cu cardul este o facilitate care a fost introdusă, doar la unele oficii, abia acum câțiva ani.

În cazul CFR, lucrurile se mișcă și mai greu. Plata cu cardul este posibilă la casele de bilete, dar cumpărarea biletelor în tren este aproape imposibilă, din cauza faptului că CFR nu are o bază de dată care să poată fi accesată în timp real. De aceea, știrea că pe relația Gara de Nord Aeroportul Otopeni se poate plăti călătoria cu cardul contactless are o latură de senzațional. E drept, e vorba doar de patru garnituri de tren care operează pe acest traseu, iar aceste trenuri seamănă destul de mult cu autobuzele – nu poți rezerva loc și nici nu se pune problema, de altfel.

Revoluție la CFR: Călătorii pot plăti cu cardul în tren. O picătură într-un ocean

Cu siguranță că nu CFR Călători merită credit pentru această modernizare, ci mai degrabă Banca Comercială Română. BCR se află într-o campanie de promovare a plăților contactless, dotând cu terminale de plată atât porțile de acces la metrou, cât și mijloacele de transport ale STB. Trenul spre aeroport pare o mutare logică.

„În fiecare tren sunt instalate două dispozitive care permit plata contactless, iar modul de utilizare este foarte simplu și intuitiv. Călătorii trebuie să apese tasta din stânga pentru activarea terminalului și apoi să apropie orice card bancar/ceas/telefon contactless pentru a face plata, urmând să primească biletul tipărit. Pentru fiecare plată dispozitivul eliberează un bilet, pe care sunt imprimate informațiile de călătorie, iar în următoarele săptămâni tichetul va fi disponibil bilingv, în română și engleză”, a specificat Ciprian Nicolae, Șef Departament Acceptare Carduri, BCR.

În acest moment, dispozitivele permit achiziționarea a două tipuri de bilete: bilet pentru adulți (10 ani +), cu un cost de 4 lei și bilet pentru copii (cu vârsta între 5-10 ani, călătoria fiind gratuită pentru cei sub 5 ani), cu un cost de 2 lei.

CFR Călători operează pe 60 de sloturi orare pe ruta București Nord – Aeroportul Henri Coandă și retur. Nu este clar câte garnituri de tren asigură cele 60 de frecvențe, dar cu siguranță este nevoie de mai mult de patru, așa că nu este garantat că vei putea plăti cu cardul dacă mergi cu trenul pe acest traseu. Circulaţia trenurilor este cadenţată şi acoperă aproape întreaga durată a zilei, asigurând nevoile de transport atât pentru traficul de călători ocazional, cât şi pentru cel de navetă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide