Când se redeschide litoralul românesc pentru turiști

Când se redeschide litoralul românesc pentru turiști

Autor: ProMotor acum 3 luni Știri

Dacă te-ai întrebat când se redeschide litoralul românesc pentru turiști, anunțul Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa ar putea săți ofere o rază de speranță.

Chiar dacă unii români au fost deja pe litoralul românesc în weekendul în care s-a ridicat starea de urgență, aceștia nu s-au putut caza în unitățile hoteliere și nici nu au putut servi masa la restaurantele de pe litoral. Aste deoarece, deși hotelurile funcționează, acestea nu pot primi turiști, ci doar oameni care călătoresc în interes de serviciu. Bizar, dar așa prevăd regulile care reglementează starea de alertă.

Potrivit Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, situația se va schimba după data de 1 iunie, când litoralul românesc se va deschide oficial. Conform unui comunicat transmis marţi de Organizaţia Patronală Mamaia-Constanţa, asociaţia estimează că în prima săptămână din iunie se vor caza pe litoralul românesc în jur de 10.000 de turişti români.

Faptul că reprezentanţii HORECA au anunţat, după discuţia cu premierul, că de la 1 iunie se deschid terasele restaurantelor, i-a determinat pe mulţi hotelieri de la mare să îşi pregătească deschiderea unităţilor începând cu această dată, pentru a putea primi turiştii. Astfel, din datele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa (OPMCTA), peste 100 de hoteluri de pe litoral s-au deschis deja sau se vor deschide în jurul datei de 1 iunie.

Când se redeschide litoralul românesc

Practic, deschiderea oficială a litoralului pentru turişti va fi la 1 iunie, deşi sunt şi acum hoteluri şi pensiuni deschise. De altfel primi turişti au ajuns la mare încă din primul weekend după ridicarea stării de urgență. Aceştia au venit pentru scopuri de recreere – pescuit, kiting şi pentru activităţi sportive în aer liber. Cei mai mulţi au ajuns pe plajele din Mamaia, Vama Veche şi în Delta Dunării.

Anca Nedea, directorul executiv al OPMCTA, a spus că majoritatea hotelurilor care se deschid au şi terase acoperite, unde se va servi masa. Chiar şi cele fără terasă vor putea primi turişti, pentru că la începutul lunii iunie majoritatea sejururilor includ doar micul dejun, care poate fi servit în cameră, în sistem de room service sau delivery. În paralel, vor fi deschise şi terasele restaurantelor independente de pe litoral.

Chiar dacă cele peste 100 de hoteluri cumulează circa 35.000 de locuri de cazare, organizaţia patronală estimează un grad de ocupare de 25-30%, ceea ce însemnă că 8.500-10.000 de turişti se vor caza în structurile clasificate de pe litoral în prima săptămână din iunie.

Anca Nedea se aşteaptă ca în a doua săptămână din iunie numărul turiştilor de pe litoral să crească, pentru că urmează Rusaliile în weekend-ul 7-8 iunie, când, în mod tradiţional, românii vin în minivacanţă la mare.

„Dacă până acum mulţi iubitori ai litoralului românesc au aşteptat să vadă ce ce întâmplă cu deschiderea hotelurilor, anunţul de ieri potrivit căruia terasele se redeschid la 1 iunie i-a făcut pe mulţi să se hotărască să îşi rezerve vacanţe la mare”, a mai spus Anca Nedea.

Nu doar românii dau startul la vacanța pe litoral. Bulgaria, Grecia, Muntenegru și Croația au deja planuri să primească turiști în această vară, cei mai mulți tot de la 1 iunie. Singura problemă pentru români este faptul că guvernanții nu permit încă reluarea călătoriilor peste graniță. În acest moment se poartă discuții între guvernele din Bulgaria, Grecia și Serbia, pentru deschiderea granițelor care să permită deplasarea turiștilor.Comentarii
Inchide