Capcana din legea ridicării mașinilor: Autoritățile vor putea ridica și mașinile parcate în afara drumurilor publice

Autor: George Cristea 10 nov. 2020 Știri auto

Noua lege care reglementează ridicarea mașinilor parcate neregulamentar conține prevederi noi. Astfel, autoritățile vor putea ridica și mașinile parcate în afara drumurilor publice, cum sunt cele parcate în parcuri sau pe trotuare. Această prevedere nu exista anterior în legislație.

Intră în galeria FOTO

Parlamentul a votat noua lege care reglementează ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Dintre cele mai importante prevederi ale acesteia, amintim implicarea agenților de la Poliția Locală în procedura de ridicare a mașinilor, dar și procedura de ridicare a mașinilor sau de eliberare a acestora către proprietari.

Totuși, în textul legii se ascunde și o capcană care extinde posibilitatea ridicării mașinilor și în afara drumurilor publice. Potrivit Avocatnet.ro, în lege apare interdicția de a parca „orice tip de vehicul pe domeniul public”, cu excepția spațiilor marcate special în acest sens.

Atenție! În ce condiții se pot ridica mașinile parcate în afara drumurilor publice

Practic, noua prevedere dă liber autorităților să ridice mașinile aflate pe spațiile verzi, în parcuri și alte zone aflate pe domeniul public, care nu era prevăzute anterior în legislație. Potrivit Codului Rutier (OUG 195/2002), legislația car prevede posibilitatea ridicării mașinilor se referă la drumurile publice, nu la domeniul public.

De altfel, decizia este explicată destul de clar în motivația care a însoțit proiectul de lege: „au existat inițiative anterioare pentru completarea OUG 195, cu aplicarea sancțiunii de ridicare a vehiculelor parcate pe spații verzi, eșuate din cauza faptului că această OUG reglementează exclusiv circulația pe drumurile publice”.

Astfel, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse în proiect, cei ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, printre altele, vor risca ridicarea ei și, pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia (de transport și de depozitare).

Potrivit noii legi, nu este permisă ridicarea unui autoturism în care se află una sau mai multe persoane. Mașina nu va fi ridicată nici în cazul în care șoferul revine la autoturism înainte de inițierea procedurii de ridicare. Operațiunea poate fi oprită dacă șoferul plătește taxa pentru ridicarea mașinii. Acesta nu va mai trebui să plătească taxa de transport și cea de depozitare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide