Carburanții s-au scumpit, însă cât costă să încarci o mașină electrică în 2022?

Autor: Mihai Morcovescu 21 feb. 2022 Știri auto

Mașinile electrice câștigă tot mai mult teren în fața celor convenționale cu motoarele cu ardere internă pe benzină sau diesel. În mod firesc, și clienții din țara noastră se aliniază acestui trend global, tot mai mulți români făcând pasul către electromobilitate.

Unul dintre motive îl reprezintă costurile de întreținere mai mici în cazul vehiculelor cu emisii zero. În plus, scumpirea continuă a benzinei și a motorinei îi face pe mulți dintre români să migreze către segmentul automobilelor pe baterii.

Dacă deții sau intenționezi să achiziționezi un automobil electric astăzi îți vom spune unde poți să-l încarci și, mai ales, cât te costă.

Stații încărcare mașină electrică

La ora actuală, rețeaua națională de încărcare pentru mașinile electrice numără circa 1.000 de puncte de încărcare. Putem spune că avem de-a face cu o infrastructură mai dezvoltată ca niciodată, însă lucrurile vor trebui în mod clar îmbunătățite.

Dacă te numeri printre posesorii de mașini electrice poți găsi orice stație de încărcare folosind harta oferită de platforma PlugShare. Aici vei afla toate informațiile de care ai nevoie referitoare la punctele de încărcare, la tipul stațiilor (normale sau rapide) și tariful unei încărcări.

Trebuie să știi că majoritatea centrelor comerciale au instalate în parcări stații de alimentare pentru mașinile electrice. Este cazul magazinelor Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image și Penny. Și în anumite benzinării Mol și Rompetrol găsești stații de încărcare. În cazul stațiilor OMV, Petrom și LukOil numărul punctelor de încărcare este, însă, limitat.

Ce rețele de încărcare pentru mașinile electrice există în România?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Unul dintre cele mai avantajoase tarife le găsești în reţeaua EV Connect. Tariful este de 1,89 lei/kWh pentru încărcarea la curent alternativ (AC) și 2,32 lei/kWh pentru încărcarea la curent continuu (DC).

La rândul său, rețeaua E.ON Drive aplică tarife de 1,67 lei/kWh pentru „alimentarea” la o stație de încărcare de curent alternativ. La curent continuu, tariful este de 2,22 lei/kWh. Ai posibilitatea să-ți faci un abonament lunar „pre-paid” în valoare de 150 de lei pentru a obţine tarife mai avantajoase: 1,49, respectiv, 1,99 lei/kWh.

O altă rețea de încărcare importantă din România este Renovatio, care oferă cea mai mare rețea de stații publice. O încărcare normală, pentru vehicule care se încarcă cu o putere între 4 și 22 kW, vei plăti 1,99 lei/kWh. În schimb, pentru o încărcare rapidă (puteri mai mari de 22 kW), vei plăti mai mult cu 0,50 lei/kWh.

La rândul său, MOL Plugee oferă un tarif de 1,50 lei/kWh pentru o încărcare la curent alternativ și 1,95 lei/kWh dacă încarci la curent continuu. Aceste prețuri sunt valabile pentru șoferii care sunt înregistrați. Cei care nu au un cont vor plăti 1,70 lei/kWh, respectiv 2 lei/kWh.

Și rețeaua Enel X tarifează încărcarea în funcție de cantitate. Compania percepe un tarif de 1,29 lei/kWh pentru încărcarea semi-rapidă la curent alternativ. Totodată, 1 kWh pentru încărcarea rapidă la curent continuu costă 1,79 lei. Dacă nu ai cont activ în aplicația Enel X „JuicePass” tariful este de 1,39 lei/kWh, respectiv 1,89 lei/kWh.

Serviciul de rezervare a unui punct de încărcare te va costa 9 lei/lună. În același timp, îți poți face abonament lunar, care te costă lunar 75 de lei. Acesta include 60 kWh, iar dacă depășești această cantitate de energie se ava aplica automat un tarif de 1,29 lei/kWh pentru o încărcare semi-rapidă AC și 1,79 lei/kWh pentru încărcare rapidă DC.

Există și un abonament Premium de 140 lei/lună, care include 130 de unități de încărcare. Dacă depășești această cantitate vei plăti 1,29 lei/kWh pentru încărcare semi-rapidă, respectiv 1,79 lei/kWh la o încărcare rapidă DC.

Unde se pot încărca gratuit mașinile electrice?

În urmă cu câțiva ani, încărcarea unei mașini electrice era gratuită aproape la orice stație de încărcare. Pe undeva era și firesc. Asta, deoarece procesul de electromobilitate se afla în faza de pionierat în România. În plus, numărul de vehicule cu zero emisii era foarte scăzut.

Creșterea popularității acestui segment în țara noastră a făcut ca încărcarea gratuită să dispară aproape complet. În aceste condiții, aproape toate reţelele mari de staţii de încărcare percep tarife diferențiate pentru încărcarea mașinilor electrice.

Totuși, mai există câteva stații publice de încărcare gratuită. Spre exemplu, la staţiile Renovatio din parcările magazinelor Kaufland poți să încarci mașina gratuit. Condiția este să faci cumpărături de o anumită valoare în fiecare lună.

Însă, în contextul în care numărul mașinilor electrice a crescut, este aproape imposibil să prinzi un loc de încărcare la astfel de stații.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide