Care este, de fapt, marca auto care ia cei mai mulți bani pentru garanțiile suplimentare: BMW, Audi sau Mercedes?

Autor: Cristian Agatie 17 mai 2020 Știri auto

Mărcile europene oferă, de regulă, o perioadă de garanție de doi ani, fără limită de kilometri. Într-o piață extrem de concurențială, în care mărcile asiatice au împinsă garanția chiar și la 7 ani, mulți producători europeni s-au adaptat, oferind, contra cost, pachete pentru extinderea garanției. Mărcile premium nu fac excepție. În cazul acestora, costul pachetelor de garanție extinsă variază de la câteva sute de euro la mai multe mii de euro. Iată cât de mult costă garanțiile suplimentare la BMW, Audi și Mercedes.

Intră în Galeria FOTO

Între cele mai cunoscute mărci de mașini, cele germane au rămas cele mai conservatoare în ceea ce privește garanția acordată mașinilor lor. Nu este neapărat un semn de slăbiciune, pentru că o mașină este un bun conceput pentru a fi exploatat timp de mulți ani. În afara unor cazuri izolate, o garanție îndelungată nu înseamnă neapărat o calitate de fabricație mai bună, ci doar dorința producătorului de a ține clienții legați de rețeaua mărcii pentru produse și servicii care au legătură cu întreținerea periodică a mașinii.

Asta deoarece, adesea, producătorii auto condiționează garanția mașinii de efectuarea reviziilor periodice în rețeaua proprie și, neapărat, folosind piese și consumabile originale. Desigur, fiind în Uniunea Europeană, un astfel de comportament este ilegal – reviziile periodice pot fi efectuate, potrivit legii, în orice service autorizat să efectueze operații de întreținere pentru marca respectivă.

În urma concurenței puternice pe care o fac mărcile japoneze, care oferă garanții care pornesc de la 3 ani/100.000 km,  chiar și unele mărci europene s-au adaptat și au prelungit perioada de garanție a mașinilor lor. În special mărcile franceze și cele italiene au adoptat modelul japonez, într-un moment în care mărcile coreene au ridicat ștacheta cu garanții între cinci și șapte ani. Mărcile germane, în schimb, au rămas fidele conceptului inițial – doi ani de garanție. Aceasta poate fi însă extinsă prin pachete plătite. În cazul mărcilor premium ca BMW, Audi sau Mercedes, garanțiile suplimentare au prețuri care variază între câteva sute de euro și câteva mii de euro.

Garanțiile suplimentare BMW, Audi și Mercedes: Ce trebuie să știi?

Dintre cele trei mărci premium, Audi este cea mai generoasă din acest punct de vedere. Germanii din Ingolstadt oferă deja gratuit o garanție extinsă de doi ani/120.000 km, ceea ce duce garanția totală a mașinilor Audi la o patru ani/120.000 km, fără costuri suplimentare. Este un avantaj major pentru clienții particulari care nu parcurg distanțe anuale mari – 30.000 km anual ar trebui să fie mai mult decât suficient. Cei care doresc o perioadă de garanție mai lungă o pot obține contra sumei modice de 407 euro (TVA inclusă) pentru modelul A4. Aceasta cumpără o perioadă de garanție totală de 5 ani sau 150.000 km, de asemenea, potrivită pentru cei care parcurg mai puțin de 30.000 de kilometri anual.

O treaptă mai sus se situează BMW, care solicită, în cazul modelului de clasă medie Seria 3, o sumă de 1.171 de euro pentru garanția extinsă. Aceasta poate fi configurată sub denumirea de „Repair Inclusive” și extinde garanția până la 5 ani sau 200.000 de kilometri. Nu este neapărat o alegere inteligentă, iar BMW face clar acest lucru prin politica de prețuri. Astfel, extinderea cu un an a garanției costă 268 de euro, în timp ce pentru o garanție totală de patru ani e suficient să plătești 598 de euro. Nu ai niciun motiv să plătești dublu acestei sume pentru încă un an de acoperire, în afara cazului în care această opțiune ar include reparații costisitoare cu o probabilitate ridicată de a se produce în al cincilea an de garanție – un semnal de alarmă.

Situația la Mercedes-Benz nu este cu mult diferită față de BMW, dar tarifele sunt o idee mai ridicate. Astfel, limita de kilometri este, ca și în cazul mărcii bavareze, de 200.000 de kilometri, dar tarifele pentru extinderea garanției cu unul, doi sau trei ani sunt de 607, 1.017, respectiv 1.521 de euro. Am luat, ca și în cazul celorlalte mărci germane, cazul modelului de clasă medie al gamei, în acest caz Clasa C. Este o versiunea de garanție extinsă care acoperă doar componentele motorului, cutiei de viteze și transmisiei (diferențiale, reductoare etc). În cazul în care se dorește o acoperire integrală, similară cu garanția originală a producătorului, prețurile sunt de 1.031, 2.165, respectiv 3.577 de euro. În acest caz, există și opțiunea unei extinderi a garanției cu doar șase luni – aceasta costă 527 de euro.

Dacă nu sunteți mulțumiți de ceea ce oferă triada germană, trebuie să știți că există și  alternative pe piață, iar motive pentru a le alege sunt suficient de multe. Totuși, nu toți apreciază alternative, iar ca dovadă Mercedes Benz a rămas cel mai vândut brand premium și în primul trimestru al anului, în ciuda efectelor nefaste produse de pandemie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide