Care este diferența între reținerea și suspendarea permisului auto

Autor: Mihai Morcovescu 11 nov. 2021 Știri auto

Reținerea permisului auto este una dintre cele mai aspre pedepse pe care le pot primi șoferii care nu respectă regulile de circulație. Din fericire, sancțiunea este una temporară și, în funcție de gravitatea abaterii, poate fi cuprinsă între 30 și 90 de zile.

Operațiunea de reținere a permisului este prealabilă suspendării dreptului de conducere a unui autovehicul, în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul Rutier).

Reținerea permisului de conducere se face pentru 30, 60 sau 90 de zile și este o sancțiune complementară care se aplică șoferilor care au încălcat anumite prevederi legale din Codul Rutier. Există mai multe situații în care permisul de conducere poate fi reținut de către agentul de la „Rutieră”, și anume.

Reținerea permisului auto pentru 30 de zile

Această sancțiune se aplică dacă depășești coloanele de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată, nu acorzi prioritate de trecere pietonilor (aflați pe sensul tău de deplasare) care traversează regulamentar prin locurile special amenajate și semnalizate, nu acorzi prioritate de trecere vehiculelor care au acest drept, treci pe culoarea roșie a semaforului, încalci regulile privind depășirea, nu respecți semnalele, indicațiile și dispozițiile agentului de circulație aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

De asemenea, ți se va reține permisul auto în cazul în care produci un accident de circulație din care au rezultat doar pagube materiale și nu te prezinți la secția de poliție pe raza căreia s-a produs evenimentul rutier (de la această regulă sunt exceptați cei care încheie o constatare amiabilă de accident și cei care dețin o asigurare facultativă de avarii auto, iar în urma accidentului a avut de suferit doar propriul autovehicul.

Totodată, în cazul în care ai săvârșit și alte contravenții și ai acumulat 15 puncte de penalizare, permisul îți va fi, de asemenea, reținut.

Reținerea permisului pentru 60 de zile

Reținerea permisului de conducere pe o durată de 60 de zile se va face în cazul în care provoci un accident de circulație din care rezultă doar pagube materiale deoarece nu ai acordat prioritate de trecere, ai trecut pe culoarea roșie a semaforului ori ai încălcat regulile privind depășirea.

De asemenea, nu vei mai avea dreptul să conduce un autovehicul două luni dacă nu respecți interdicția temporară de circulație instituită pe un anumit segment de drum public, dacă încalci regulile de circulație privitoare la trecerea coloanelor oficiale sau dacă te-ai intercalat într-o coloană oficială.

Permisul îți va fi reținut și în situația în care circuli pe sensul opus (Fără să fi efectuat o manevră de depășire) și în situația în care acumulezi din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

Reținerea permisului pentru 90 de zile

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Vei deveni pieton pentru următoarele trei luni dacă vei fi surprins conducând un autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, cu condiția ca fapta să nu constituie infracțiune. Dacă alcoolemia depistată este de peste 0,80 g/litru alcool pur în sânge fapta se încadrează ca infracțiune.

Poți să rămâi fără permis în cazul în care conduci un autoturism cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la cel de direcție pe care le constată agenții de la Poliția Rutieră împreună cu specialiștii de la Registrul Auto Român (RAR). De asemenea, dacă nu oprești la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini de culoarea roșie și/sau sonore sunt în funcțiune ți se va reține permisul.

Aceeași pedeapsă vei primi și dacă depășești cu mai mult de 50 km/h viteza maximă admisă pe un anumit sector de drum și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus și, dacă, în cazul unui accident din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane și instanța de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulație încălcată Codul Rutier prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

Pieton vei rămâne pentru următoarele 90 de zile dacă săvârșești o faptă urmărită ca infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice, cum ar fi conducerea unui autoturism neînmatriculat sau cu numere false sau încredințarea mașinii personale cu scopul de a fi condusă unei persoane care nu deține permis de conducere sau care se află sub influența băuturilor alcoolice.

Cum se poate reduce perioada de suspendare?

Hotărârea de suspendare a permisului de conducere este comunicată de către Poliția Rutieră în termen de 10 zile de la constatarea contravenției, iar titularul permisului are obligația să-l depună la Poliție în termen de cinci zile.

Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut de lege, în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Punctele de penalizare se vor anula în termen de șase luni de la constatarea contravenției. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce va anula toate punctele de penalizare acumulate până la acel moment.

La cererea motivată a titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau al municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliâiei Române, dar nu mai puțin de 30 de zile, în condițiile prevăzute în regulament.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide