Care este viteza la care rămâi fară permisul de conducere în localitate

Autor: Mihai Morcovescu 09 nov. 2021 Știri auto

Una dintre principalele cauze pentru producerea accidentelor rutiere este viteza excesivă, iar unii șoferii circulă la limita legii.

Din această categorie fac parte în special conducătorii auto care merg frecvent pe mâna norocului mizând pe așa-zisa marjă de 10 km/h de care ei consideră că agenții de circulație ar trebui să țină cont.

Pentru a lămuri această problemă îți vom spune în cele ce urmează care este viteza de deplasare la care vei rămâne fără permisul de conducere în localitate, dar și pe autostradă sau pe drumurile naționale.

Când rămâi fără permisul de conducere?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Potrivit Codului Rutier, în cazul în care șoferii depăşesc viteza legală cu mai mult de 50 km/h pe un anumit sector de drum acesta va rămâne fără permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Concret, în cazul în care un conducător auto este surprins de aparatul radar că circulă cu o viteză de 100 km/h pe un sector de drum unde limita legală este de cel mult 50 de km/h, permisul de conducere îi va fi suspendat pentru 90 de zile.

La fel stau lucrurile și pe autostradă, unde limita legală de viteză este de 130 km/h. În situația în care vei fi înregistrat de aparatul radar circulând cu o viteză de 181 km/h, vei rămâne pieton pentru următoarele trei luni.

De asemenea, atunci când conduci în oraș cu 101 km/h pe un tronson unde limita este de 50 km/h, vei păți același lucru. Ca să nu mai vorbim de situația în care rulezi pe străduțele adiacente dintre blocuri sau case, unde limita de viteză este de 30 km/h, iar viteza cu care te deplasezi este de 81 km/h. Dacă în zonă se află un echipaj de la „Rutieră”, polițiștii îți vor reține permisul pentru trei luni.

Care sunt amenzile pentru depășirea vitezei legale?

În 2021, amenzile pe care le pot primi șoferii români în cazul depășirii limitei legale de viteză cu 10 km/h și până la peste 50 km/h sunt cuprinse între 290 și 2.900 de lei. De asemenea, conducătorii auto vor fi penalizați cu 20 de puncte-amendă și vor putea primi puncte de penalizare sau vor rămâne chiar fără permis.

Iată care sunt sancțiunile incluse în clasa a IV-a pe care le poți primi în funcție de viteza cu care ai fost înregistrat de aparatul radar: 10-20 km/h peste viteza maximă admisă – 2-3 puncte-amendă (290 de lei sau 435 lei) + 2 puncte de penalizare; 21-30 km/h peste viteza maximă admisă – 4-5 puncte-amendă (580 sau 725 lei) + 3 puncte de penalizare; 31-40 km/h peste viteza maximă admisă – 6-8 puncte-amendă (870 sau 1.160 lei) + 4 puncte de penalizare; 41-50 km/h peste viteza maximă admisă – 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei)+ 6 puncte de penalizare; depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h – 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei) + suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

De asemenea, conducătorii auto vor putea fi amendați și în cazul în care sunt surprinși circulând în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h mai mică decât limita minimă impusă de lege pe un anumit sector de drum. Amenda este de 2-3 puncte-amendă, adică 290 lei sau 435 lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro, Shutterstock


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide