Care sunt cele patru poduri cu taxă din România și cât trebuie să plătești

Autor: Cristian Agatie 09 sept. 2021 Știri auto

În România, utilizarea rețelei de drumuri naționale presupune plata taxei de drum (rovinietei). Cu toate acestea, pentru accesul pe anumite poduri, șoferii trebuie să plătească o taxă suplimentară. Iată care sunt patru poduri cu taxă din România și cât trebuie să plătești.

Intră în Galeria FOTO

Cu siguranță, dacă spui „taxă de pod” gândul va zbura automat la podul Fetești Cernavodă din drumul spre mare. Mulți români au ieșit deja din țară spre destinațiile de vacanță pe relația Giurgiu – Ruse sau Calafat – Vidin, așa că au aflat că și aici se plătește taxă de trecere. O altă trecere mai puțin folosită de șoferi este Giurgeni – Vadul Oii, de pe DN2A Slobozia – Constanța. Și aici există o taxă de trecere la podul de peste Dunăre.

Care sunt cele patru poduri cu taxă din România și cât plătesc șoferii pentru a trece

Podul Giurgeni – Vadul Oii, deși mai puțin cunoscut în prezent, a făcut parte din copilăria multor români, fiind pe principala arteră spre mare înainte de inaugurarea autostrăzii București Constanța. Lucrările au început în 1968 și s-au finalizat trei ani mai târziu. Acest pod are lungimea totală de 1.456 de metri și lățimea de 17 metri.

Taxa de trecere plătită este și cea mai mică – de la 11 lei pe trecere în cazul autoturismelor. Suma maximî, care trebuie plătită de șoferii camioanelor de peste 12 tone și cu minimum patru axe este de 64 de lei.

Podul Fetești – Cernavodă este situat pe Autostrada Soarelui (A2), fiind de departe cel mai tranzitat pod rutier din România. Este de fapt al doilea pod între Fetești și Cernavodă, primul – cunoscut ca podul Anghel Saligny – fiind construit în perioada 1890-1895. Astăzi, vechiul pod este monument istoric, fiind dezafectat in 1987.

Taxa de trecere pe podul Fetești – Cernavodă este de 13 de lei pentru autoturisme și poate ajunge la 91 de lei în cazul vehiculelor grele. Achitarea tarifului se poate face direct la ghișeu, la benzinării, prin SMS sau online, pe site-ul CNAIR. Traficul intens a determinat autorităților să ofere posibilitatea plății acestei taxe chiar și a doua zi, până la ora 24:00. În cazul neplății, amenda pleacă de la 130-260 de lei în cazul autoturismelor, la 910-1820 d lei pentru vehiculele mai grele de 12,0 tine și având patru sau mai multe axe.

Cine pleacă în vacanță cu mașina în străinătate plătește aceste taxe de pod

Podul Giurgiu – Ruse este cunoscut și ca Podul Prieteniei și leagă România de Bulgaria și de destinațiile de vacanță preferate ale românilor. Podul are o lungime de 2,8 kilometri lungime și permite traficul rutier, feroviar și pietonal. Secțiunea centrală, cu o lungime de 85 de metri, poate fi ridicata pentru a permite trecerea navelor de mari dimensiuni. Aceasta se afla în administrarea României, fiind supusă des unor revizii, pentru o funcționare optimă.

Taxa de trecere pe podul dintre Giurgiu și Ruse este de 15 lei/3 euro pentru autoturisme și poate ajunge la 180 lei/37 euro în cazul camioanelor grele, cu patru sau mai multe axe. Taxa se poate plăti în lei sau euro pe malul românesc, respectiv leva sau euro pe malul bulgăresc.

Podul Calafat – Vidin este inaugurat în 2013, fiind cel mai modern pod care leagă România de Bulgaria. Este folosit în principal de cei din vestul țării pentru a ajunge în Bulgaria și Grecia, dar și de alți români care merg spre coasta Adriaticii.

Taxa de trecere pe acest pod este de 27 de lei/6 euro pentru autoturisme și ajunge la 167 de lei/37 de euro în cazul camioanelor grele cu patru sau mai multe axe.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide