Care sunt țările din care importă românii cele mai multe mașini second hand

Autor: Cristian Agatie 24 oct. 2021 Știri auto

Un studiu CarVertical dezvăluie care sunt țările din care importă românii cele mai multe mașini second hand. Topul a fost întocmit exclusiv pe baza rapoartelor interne, fiind studiate peste 75.000 de doare de mașini second-hand.

Intră în Galeria FOTO

Mașinile second hand din import fac parte din viața noastră, fie că ne place sau nu. Nu toată lumea își permite să cumpere mașini noi, iar piața internă nu poate susține cererea enormă de mașini de pe piață. De aceea, un număr mare de mașini este adus din afara granițelor. Acestea au un preț avantajos, fiind chiar și cu 50% mai ieftine decât aceeași mașină nouă.

Sunt trei motive principale pentru care mașinile second hand aduse din import sunt mai bine văzute în România decât cele de pe piața locală. În primul rând, este mitul mașinilor care sunt mai bine construite dacă sunt destinate pieței vestice. În al doilea rând, este mitul șoselelor mai bune din vestul Europei și, în al treilea rând, există și mitul că vesticii, mai bogați, își întrețin mai bine mașinile. Tot atâtea mașini pentru care o mașină adusă din vest este percepută ca fiind superioară celor rulate la noi.

Toate aceste trei mituri sunt exact asta, mituri, deși pot exista urme de adevăr în oricare dintre ele. Pentru modele de mașini care se produc în fabrici diferite, calitatea, furnizorii sau dotările pot să difere, dar nu este adevărat că pe aceeași linie de fabricație, mașinile destinate pieței vestice sunt mai bune decât cele vândute în est. Ar crea un haos logistic care ar duce costurile până la cer.

Țările din care importă românii mașini second hand: Deutchland über alles

Șoselele pot fi chiar mai proaste decât în România în unele țări, printre care și Germania – depinde de locul în care a circulat mașina. Cât despre întreținere, și vesticii sunt oameni și tind să sară peste revizii sau să folosească consumabile ieftine. Și asta depinde de la proprietar la proprietar, deci, până la urmă, e chestie de noroc.

Indiferent de motivele care-i determină pe români să prefere mașinile din import, cei de la CarVertical au fost curioși să afle de unde-și aduc românii mașinile second-hand. Deloc surprinzător, pe primul loc, la o distanța considerabilă de locul doi se află Germania. Mai exact, peste jumătate (52%) din mașinile second hand importate în România sunt aduse din Germania.

Locul doi este ocupat, surprinzător la prima vedere, de către Belgia cu 14,3% din totalul de importuri. Cel mai probabil acest lucru se datorează companiilor de asigurări belgiene care preferă foarte des să declare o mașină avariată drept daună totală decât să plătească pentru reparația ei.

Acest fenomen se întâmplă și când mașinile sunt departe de a fi complet distruse și sunt ușor de reparat, lucru ce a dus la înflorire caselor de licitații pentru mașini second hand în Belgia. În goana după profituri cât mai mari, mulți samsari cumpără mașini belgiene de la licitații pentru prețuri derizorii, le importă în România unde le repară și ulterior le vând cu un adaos considerabil. Top trei este completat de Olanda, țară răspunzătoare pentru 8,6% din importurile de mașini second hand în România.

Deși asociem Germania cu seriozitatea, este vital să verificați istoricul auto al oricărei mașini înainte de a o cumpăra. Pentru a vă feri cu ușurință de țepele atât de des întâlnite pe piața de mașini second hand, folosiți CarVertical – platforma care dezvăluie instant istoricul auto al oricărei mașini.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide