Câţi ani se împlinesc de la atestarea documentară a permisului de conducere românesc

Autor: Marius Vișan 12 oct. 2018 Știri auto

DRPCIV sărbătoreşte în cadrul Salonului Auto Bucureşti si Accesorii 2018 – Romexpo, împlinirea a 105 de ani de la atestarea documentară a permisului de conducere românesc.

Încă din 1907 autorităţilile române au fost preocupate de buna organizare a deplasării vehiculelor, an în care a au apărut primele dispoziţii referitoare la obligativitatea ca toate persoanele care doresc să conducă  autovehicule să posede „brevetul” de şofer. Documentul putea fi obţinut numai după ce se susţinea un examen.

Prefectura de Poliţie din Bucureşti se ocupa de examinarea celor care doreau să obţină permis. Măsura s-a luat ca urmare a creşterii îngrijorătoare a numărului de autovehicule – impresionanta cifră de 138 de automobile. 

Astfel, la 20 de ani după emiterea primului permis de conducere din lume, în 1893 la Paris, prin publicarea în Monitorul Oficial nr.156 din 11 octombrie 1913 a “Regulamentului pentru circulaţiunea autovehiculelor”, au fost prevăzute primele norme referitoare la forma permisului de conducere românesc.

Sursă foto: Timpul.md

Acesta era „lipit pe pânză subţire colorată în culorile naţională: roşu şi galben, ambele culori în dimensiuni egale şi verticale pe coperta din faţă şi albastru toată coperta din dos şi purta un număr de ordine care se nota într-un registru alfabetic ce se ţinea la prefectură”.

Sursă foto: Reporter NTV

În 2018, numărul celor care au permise auto depăseşte 7.500.000 iar cel al autovehiculelor înmatriculate peste 8.000.000 de unitaţi. 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide