Câţi români au plătit în plus la poliţa RCA pentru clauza de decontare directă

Autor: Vlad MIRONESCU acum 3 ani Știri auto
Câţi români au plătit în plus la poliţa RCA pentru clauza de decontare directă

Un număr de 301.131 de persoane au cumpărat în 2018 clauza de decontare directă ataşată poliţei auto oblogatorii (RCA), plătind în medie 92 lei pe an pentru acest beneficiu suplimentar, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Achiziţia poliţei RCA cu decontare directă le permite şoferilor păgubiţi să solicite plata despăgubirii propriului asigurător RCA şi nu asigurătorului şoferului care a provocat dauna. Asigu­rătorul care a plătit dauna îşi recu­perează apoi prejudiciul de la asigu­rătorul RCA al şoferului vinovat.

Decontarea directă este permisă din iulie 2017, fiind prevăzută în noua lege a RCA. La finalul lui 2018 un număr de 235.605 clauze de decontare directă mai erau în vigoare.

Numărul persoanelor care au achiziţionat clauza de decontare directă este foarte mic raportat la numărul total de persoane care încheie anual poliţa RCA. În 2018 asigurătorii au emis 5,8 milioane de poliţe RCA, iar dintre acestea doar 5% aveau inclus serviciul de decon­tare directă.

 
Comentarii
Inchide