Ce branduri auto produc mașini în Kazahstan

Autor: Marius Vișan 07 ian. 2022 Știri auto

Protestele din Kazahstan s-au amplificat, iar președintele Kazahstanului a decretat stare de urgență pe o perioadă de două săptămâni în două regiuni ale țării.

Protestele care au cuprins mai multe regiuni din țară au fost cauzate de scumpirea amplă a gazului petrolier lichefiat (GPL). Majorarea prețului a venit ca urmare a eliminării de către autorități a plafonului de preț la acest carburant.

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele.

Biroul de presă al președinției din Kazahstan: Companiile KazMunayGas și KazakhGas, vinovate de actualele proteste

Compania KazMunayGas, gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, a fost indicată de către președintele statului, Kassym-Jomart Tokayev ca având o anumită răspundere pentru revolte populare care, în ultimele zile, au dus la demisia Guvernului și la decretarea stării de urgență, informează Profit.ro.

KazMunayGas, prin divizia sa înregistrată în Olanda KMG International, controlează grupul Rompetrol din România, în frunte cu rafinăria Petromidia.

Producția auto din Kazahstan

Pe lângă combustibil, în Kazahstan se produc și autovehicule. Acestea aparțin unor companii din China, Rusia, SUA și Europa.

Conform Automechanika.kz, construcțiile și industria prelucrătoare au fost principalele motoare de creștere în prima parte a anului 2021.

Potrivit unei instituții din Republica Kazahstan, creșterea producției de autovehicule, remorci și semiremorci a fost de 20,4% în primele 6 luni din 2021. Ponderea industriei constructoare de mașini a fost de 31,6%.

În primele șase luni ale anului 2021, Kazahstanul a produs aproximativ 39.000 de vehicule. Dintre acestea, 34.556 de autoturisme, 4.253 de camioane și 537 de autobuze.

Primele cinci cele mai populare mărci produse în Kazakhstan (inclusiv cele de export) sunt ale unor branduri auto precum: Chevrolet, Hyundai, Kia, JAC și GAZ. Anul trecut, în regiunea Kostanay a început asamblarea a automobilelor Lada și Renault. Caroseriile pentru modeleul Lada Granta fiind fabricate și vopsite pe plan local.

În luna aprilie 2021, la uzina SaryarkaAvtoProm din orașul Kostanay, a început producția de automobile KIA pentru piața din Kazahstan. Întreprinderea a lansat producția modelelor Rio, Cerato, Sportage, K5, Sorento și Picanto.

Intră în GALERIA FOTO

Într-un material publicat în toamna anului 2021 pe site-ul Neftegazru.com se anunța că producția de mașini electrice va fi lansată în Kazahstan începând cu anul 2022, declara Kairbek Uskenbaiev, oficial kazah. El a adăugat că țara sa este pe cale să producă automobile electrice Hyundai Ioniq și KIA EV6 în 2022 și, respectiv, 2023.

La uzina KamLitKZ din Kazahstan se produc piese pentru camioanele KAMAZ. Componentele sunt livrate către linia de asamblare a uzinei de automobile din Rusia.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide