Ce este constatarea amiabilă și când se aplică

Autor: Marius Vișan 12 aug. 2021 Știri auto

Constatarea amiabilă este un proces de constatare a daunelor de către părțile implicate într-un accident. Acest tip de constatare se face fără a mai fi necesară chemarea și întocmirea documentelor de către Poliția Rutieră.

Legea menționează faptul că pentru evenimentele rutiere în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile de asigurare în baza unui formular tipizat.

Constatarea amiabilă este un formular tipizat

În acest formular șoferii vehiculelor implicate consemnează informații privind dată și locul producerii accidentului. Totodată, în acestea sunt trecute datele de identificare ale conducătorilor auto implicați, ale proprietarilor vehiculelor implicate și datele vehiculelor implicate.

De asemenea, în formular vor fi specificate și informații despre propriile societăți de asigurare RCA, precum și informații privind circumstanțele producerii accidentului.

Situațiile când se poate aplică constatarea amiabilă

Constatarea amiabilă se face în cazul evenimentelor în care au fost implicate două vehicule asigurate, din care au rezultat numai prejudicii materiale.

În cazul în care există și victime trebuie alertată imediat Poliția Rutieră și serviciile de Ambulanță.

Formularul ”Constatare amiabilă a accidentelor” se primește de către asigurat la momentul încheierii asigurării RCA. Acesta este compus din două file identice autocopiative.

Cei care din diverse motive nu au la îndemână formularele trebuie să știe că ele se găsesc în toate agențiile de asigurări auto, punctele de lucru și centrele de daună.

După completare fiecare parte implicată în accidentul de vehicule rămâne cu o filă a formularului.

Formularul poate fi utilizat în relația cu asigurătorii fără a mai fi necesară întocmirea documentelor de constatare de către Poliție. Acest lucru este valabil numai dacă este completat și semnat de către ambii conducători de vehicule implicați în accident.

În situația în care unul dintre vehicule este staționat sau parcat, formularul poate fi completat și de către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide