Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul

Autor: Cristian Agatie 24 oct. 2021 Știri auto

Hypermiling este un nou curent printre șoferii despre care se vorbește, în special, în spațiul anglofon. Iată ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul.

Intră în Galeria FOTO

Denumirea de hypermiling are legătură cu termenul folosit în spațiul anglosaxon pentru consum – mileage, și unitate de măsură a consumului – mpg sau mile pe galon. Asta pentru că, dacă nu ați remarcat, atât britanicii cât și americanii sunt oameni optimiști, care preferă să se concentreze pe jumătatea plină a paharului (cât poți să mergi cu o cantitate de combustibil, în acest caz un galon – circa 4,55 litri la britanici și cam 3,79 litri la americani) decât pe gaura de la covrig (cât combustibil consumi pentru a parcurge o anumită distanță – de regulă 100 de kilometri).

Dincolo de aceste aspecte, hypermiling are destul de puține în comun cu conducerea economică sau reducerea consumului de combustibil, deși până la urmă acesta este scopul. Spre exemplu, cei care practică hypermiling nu se rezumă la a conduce economic, ci merg până la a nu conduce deloc, atunci când o plimbare pe jos sau pe bicicletă se dovedește mai economică decât utilizarea mașinii. Dincolo de asta, scopul principal este să obții cifre de consum superioare celor specificate în cartea tehnică a mașinii.

Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să reduci consumul de combustibil

Noi, în România, iubind foarte mult mașinile în care ne-am născut și în care tindem să murim, avem alte idei despre economia de combustibil decât să mergem pe jos. Asta nu înseamnă însă că nu putem alege sfaturile care ne convin pentru a reduce consumul de combustibil. Atât timp cât obținem un consum mai mic decât cel specificat de producător, putem considera că facem „hypermiling”.

Desigur, tehnicile de economisire a combustibilului sunt bine-cunoscute de șoferi, chiar dacă nu le urmează niciodată. Mașina este despre „pornit primul de la semafor”, rupt asfaltul, zgomot de motor turat și evacuare modificată și, adesea, fum. Mult fum, și mult combustibil consumat. Românii sunt, probabil, cei mai interesați de „cât consumă o mașină”, fără să facă niciodată legătura între stilul lor deșănțat de conducere și consumul de combustibil.

Pentru hypermiling, însă, să conduci economic nu este suficient. Profesioniștii acestui curent analizează traficul și circulă atunci când acesta este suficient de lejer pentru a nu consuma carburantul în ambuteiaje. Este despre anticiparea traficului și folosirea frânei cât mai rar, pentru a nu pierde prin frecare momentul câștigat la accelerație cu prețul litrilor de carburant.

Ce știu foarte puțini despre tehnicile extreme de economisire a combustibilului

O mașină optimizată pentru hypermiling va fi una perfect întreținută, cu anvelopele umflate la presiunea corectă sau cu 10% peste aceasta. De asemenea, cei care fac hypermiling au portbagajul gol, nu transportă în mașină lucruri inutile, pentru că știu că greutatea suplimentară înseamnă mai mult carburant consumat.

Alegerea locului de parcare este la fel de importantă pentru hypermilers. Iarna se parchează la soare, pentru a nu consuma combustibil pentru topirea gheții de pe geamuri. Vara, desigur, parcarea se face la umbră, pentru a nu utiliza în exces climatizarea, mare consumatoare de combustibil.

Indiferent de anotimp, parcarea mașinii se va face într-o astfel de poziție încât să necesite cât mai puțin manevre, în special la plecare, când motorul este rece. Acest lucru presupune de cele mai multe intrarea cu spatele într-un spațiu de parcare, pentru a putea ieși la plecare direct, fără alte manevre.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide