Ce faci dacă descoperi vicii ascunse la mașina cumpărată SH? Este cea mai cunoscută problemă din toate timpurile

Autor: ProMotor acum 2 ani Știri auto
Ce faci dacă descoperi vicii ascunse la mașina cumpărată SH? Este cea mai cunoscută problemă din toate timpurile

Fiecare dintre noi am achiziționat sau cunoaștem pe cineva care a achiziționat la un moment dat o mașină second-hand și știm că, nu de puține ori, entuziasmul creat de faptul achiziționării mașinii dorite ne determină să lăsăm pe locul al doilea sau chiar să pierdem din vedere cele mai importante aspecte în asigurarea unei tranzacții corecte.

Recent, echipa de avocați avocatum.ro a publicat o analiză privind remediile avute la dispoziție de către cumpărător în cazul descoperirii unor vicii ascunse ale mașinii achiziționată second-hand. Conform informațiilor primite din partea unui avocat din cadrul echipei, acestea sunt perfect valabile și în cazul unei mașini noi.

Ni s-a precizat că unul dintre aspectele ignorate în asigurarea unei tranzacții corecte îl reprezintă contractul de vânzare care, în mod fundamental greșit, în prezent, este redus la un simplu tipizat cu clauze minime.

Potrivit acestora, un contract, propus de către cumpărător, cu clauze care să îi securizeze așteptarea că bunul cumpărat corespunde aparențelor descrise de vânzător, de fiecare dată are aptitudinea să îndepărteze vânzătorii care au ceva de ascuns.

Acest lucru deoarece vânzătorul își asumă obligația de a transmite cumpărătorului proprietatea mașinii, de a o preda acestuia, dar și de a îl garanta contra evicțiunii și viciilor ascunse.

Prin obligația vânzătorului de a-l garanta pe cumpărător pentru viciile ascunse ale mașinii se înțelege faptul că vânzătorul va fi răspunzător față de cumpărător dacă la data predării mașinii, aceasta avea vicii ascunse și dacă acestea erau grave, indiferent dacă vânzătorul știa de existența lor, sau nu, dacă nu a fost altfel prevăzut în contract, precizează un avocat specializat în  drept civil din cadrul echipei avocatum.ro.

Dar ce este acela un viciu ascuns?

Viciul ascuns reprezintă acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistență de specialitate, de către un cumpărător prudent și diligent. 

Spre exemplu, reprezintă vicii ascunse ale mașinii orice defecte sau deficiențe de funcționare care existau la momentul predării (coroziune sub vopsea, portiere care nu se închid etanș și permit lichidelor să pătrundă în interior, nefuncționarea corespunzătoare a unor martori de bord sau a unor manometre, erori ale computerului de bord, furtunuri/supape înfundate, filtre/ulei neschimbat conform indicațiilor producătorului, diferite piese care nu funcționează corespunzător, kilometri dați înapoi, inducerea în eroare cu privire la schimburile efectuate care pot concduce la defecțiuni iremediabile cum ar fi cele cauzate de ruperea curelei de distribuție etc.).

Este asimilată viciilor ascunse și ipoteza în care părțile au stabilit o anumită calitate, iar, cu ocazia folosirii, cumpărătorul constată că mașina nu corespunde exigențelor de calitate stabilite anterior cumpărării (spre exemplu, cumpărătorul dorește să ruleze cu 130 km/h pe autostradă, iar modelul în cauză ajunge abia la 120 km/h; cumpărătorul dorește o mașină cu tracțiune 4×4, iar vânzătorul vinde una cu tracțiune 4×2 etc.).

Nu vor fi considerate vicii ascunse acelea pe care un cumpărător fără cunoștințe tehnice deosebite le-ar descoperi verificând/încercând mașina (spre exemplu, există pete de rugină vizibile, una dintre oglinzile retrovizoare este spartă, portbagajul nu se închide etc.).

Pe de altă parte, indiferent de gravitatea viciului, acesta nu va mai fi considerat ascuns, dacă vânzătorul a înștiințat cumpărătorul cu privire la existența acestuia înaintea încheierii contractului, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care este obligatorie semnarea unui contract de vânzare cu clauze clare și atotcuprinzătoare,  respectiv pentru ca vânzătorul să nu poată invoca faptul că defecțiunea apărută ulterior vânzării este determinată de culpa cumpărătorului și nu de o cauză preexistentă momentului vânzării, de care avea cunoștință și pe care a ascuns-o cu bună știință.

Ce poți face dacă mașina cumpărată are probleme despre care nu ai știut la momentul achiziționării sau, mai rău, cu privire la care ai avut „cuvântul vânzătorului” că nu le are?

Dacă vânzătorul vinde cu rea-credință dorind inducerea în eroare a cumpărătorului, creând o aparență neconformă realității, putem discuta chiar despre o infracțiune de înșelăciune, astfel cum este prevăzută de Codul penal, susține un avocat de drept penal din cadrul aceleiași echipe.

De asemenea, dacă cumpărătorul își dorește în mod specific anumite caracteristici esențiale ale bunului și, dintr-o eroare de comunicare cu vânzătorul, cumpără ceva diferit, contractul poate fi anulat și banii plătiți restituiți integral.

O primă recomandare ar fi să se încerce o rezolvare pe cale amiabilă, deci cumpărătorul și vânzătorul să dorească să rezolve problemele prin discuții personale, cumpărătorul comunicându-i vânzătorului în acest sens o notificare prealabilă.

Dacă încercarea de soluționare pe cale amiabilă nu are efect, recomandarea avocatum.ro ar fi contactarea unui avocat specializat în drept civil sau a unui avocat specializat în drept penal și formularea unei acțiuni în fața instanței civile respectiv în fața organelor de urmărire penală competente, pentru ca împreună să fie identificate cele mai potrivite căi în vederea recuperării integrale și a compensării tuturor prejudiciilor suferite.

Ca sfat de final, îți recomandăm ca din entuziasmul creat de faptul achiziționării mașinii dorite să nu pierzi din vedere cele mai importante aspecte în asigurarea unei tranzacții corecte, să fii prudent la momentul inspecției mașinii și să faci un contract de vânzare atotcuprinzător.
Comentarii
Inchide