Ce păţesc taximetriştii dacă refuză să facă o cursă la cererea unui client

Ce păţesc taximetriştii dacă refuză să facă o cursă la cererea unui client

Autor: Marius Vişan acum 3 ani Știri

Tupeul unor taximetrişti nu are limite. Cu toţii am avut parte de cel puţin un refuz din partea acestora. Pe motiv că adresa de destinaţie este prea apropiată de punctul de plecare, sau destinaţia este prea la periferie iar ei sunt obligaţi să se întoarcă „pe gol”, taximetriştii au acest obicei de a refuza curse. Din acest motiv, este bine de ştiut că un asemenea refuz poate fi sancţionat cu amendă de către autorităţi. 

Taximetriştii sunt obligaţi „să nu refuze clientul în efectuarea unei curse în interiorul localităţii şi să respecte solicitările legale ale acestuia”, aşa cum prevede Legea nr. 38/2002 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

De exemplu, un taximetrist nu poate refuza un client pe motiv că punctul final al unei curse este prea apropiat de punctul de plecare al acesteia. Practic, o asemenea faptă poate fi sancţionată de autorităţi, conform actului normativ, cu o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

O altă obligaţie a taximetriştilor este „să aibă ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, respectând conduita de bună practică”, aşa cum scrie în lege. Totodată, şoferii de taxi pot să pretindă ca plată pentru cursele efectuate doar sumele prevăzute pe bonurile fiscale.

Sursă: avocatnet.roComentarii
Inchide