Ce pățești dacă ești martor la un accident și nu anunți imediat poliția

Autor: George Cristea 19 mart. 2021 Știri auto

Un bărbat din județul Vâlcea a fost reținut de polițiști după ce aceștia au descoperit că fusese martor la producerea unui accident în urma căruia două persoane și-au pierdut viața și nu a anunțat autoritățile.

Intră în Galeria FOTO

Bărbatul a fost reținut de polițiști miercuri, 17 martie, dar accidentul s-a produs în weekend, în noaptea de 13/14 martie, în satul Botorani din comuna Măciuca. Există indicii că tragedia a avut loc la o oră după miezul nopţii. Cu toate acestea, abia dimineaţa, în jurul orei 7:00, după şase ore de la eveniment, un localnic a alertat autorităţile prin numărul unic de urgenţă 112.

Potrivit unor surse, persoana care a anunţat Poliţia despre accident mergea la biserică, la slujba de duminică, când a văzut în păduricea de pe marginea drumului care leagă satele Botorani şi Oveselu o maşină răsturnată.

Martor la un accident cu victime: I-a lăsat pe toți să moară!

Când au ajuns la faţa locului, poliţiştii au avut parte de imagini de groază: în apropierea autoturismului transformat într-un morman de fiare se afla cadavrul unei persoane care fusese proiectată prin parbriz, în urma impactului violent cu un copac din apropiere. În maşină, încarcerată, mai era o persoană. Nici una dintre cele două victime nu mai trăia când au ajuns salvatorii şi poliţiştii la faţa locului.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că în noaptea respectivă a mai existat o persoană care a asistat la accident. Acum rămâne de stabilit dacă aceasta se afla în aceeaşi maşină cu victimele, în altă maşină, sau trecea întâmplător prin zonă, dar şi dacă cele două victime ar fi supravieţuit în cazul în care li s-ar fi acordat primul ajutor ori ar fi fost înştiinţate imediat autorităţile.

Anchetatorii vor trebui să mai afle şi ce anume l-a determinat pe martor să părăsească locul tragediei. Potrivit unor surse, acesta era amic cu cei doi bărbaţi care au murit în accident – unul de 25 şi altul de 40 de ani – şi cu care ar fi mers la băut. Martorul circula în maşina din spatele celei implicate în eveniment. Nu este exclusă nici ipoteza potrivit căreia cele două autoturisme se întreceau când şoferul celei dintâi a pierdut controlul maşinii.

Obligațiile șoferilor în cazul producerii unui accident

  • Dacă evenimentul s-a soldat şi cu rănirea unor persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei. Totodată, este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.
  • Conducătorilor de vehicule implicaţi în evenimente rutiere le este interzis consumul de alcool sau de substanţe cu efect psihoactiv după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat și recoltarea probelor biologice.
  • Dacă în urma evenimentului a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, conducătorii auto au obligaţia de a scoate imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa, precum şi de a se prezenta, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului, la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.

În urmă cu patru luni, alți doi tineri au fost reținuți de polițiști după ce au încercat să ascundă un accident.

sursa: Adevarul.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide