Ce pățești dacă nu plătești amenda de circulație? Când îţi poate bloca statul contul bancar?

Autor: Mihai Morcovescu 23 feb. 2022 Știri auto

Cu toții am trecut la un moment dat prin experiența neplăcută de a primi o amendă de circulație din partea agenților de la „Rutieră”. Un vechi proverb spune că „unde-i lege, nu-i tocmeală” așa că ești obligat să achiți orice sancțiune primită. Dacă, însă, dai dovadă de rea-credinţă sau nu o achiți în termenul prevăzut de lege consecințele pot fi foarte nefaste.

Unde poți să plătești o amendă de circulație?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

În cazul în care ai primit o amendă de circulație trebuie să știi că există mai multe modalități de a o achita. Astfel, amenzile se pot plăti fizic la Trezorerie, la o sucursală CEC Bank sau la sediile Poștei Române. De asemenea, poți achita amenda și online, prin transfer bancar, prin intermediul unei aplicații de tip „home banking”.

Un detaliu esențial se referă la neachitarea amenzii de circulație în termenul prevăzut de lege. Organele de politie au obligația ca, în termen de cel mult 90 de zile de la emiterea procesului verbal de constatare și de sancționare, să-l trimită direcților fiscale locale.

Mai departe, direcțiile de taxe și impozite sunt obligate să trimită contravenientului o somație de plată. Codul de Procedură Fiscală nu precizează un termen clar pentru trimiterea somaţie., Dacă nu primești somați într-un termen relativ scurt, amenda ta nu poate fi considerată nici „pierdută”, nici „uitată”.

Altfel spus, ești obligat ca în cel mult 15 zile de la primirea somației să te prezinți la unul dintre ghișeele direcției de taxe și impozite pentru a achita amenda. Cum spuneam, ai posibilitatea să achiți amenda și prin „home banking”. În plus, va trebui să trimiți dovada achitării amenzii fie prin poștă, fie prin e-mail.

Trebuie să mai știi că unele amenzi pot fi achitate la jumătate în primele 15 zile lucrătoare scurse din momentul acordării acestora. Până acum câțiva ani puteai face acest lucru doar în primele 48 de ore.

Ce pățești dacă nu achiți o amendă de circulație în termenul legal?

În cazul în care nu ai achitat amenda în termenul legal de 15 zile, primăriile te vor putea executa silit. De obicei, dacă ai mai multe amenzi neplătite, iar cuantumul acestora nu este foarte mare, autoritățile vor pune poprire pe contul/conturile tale bancare.

Dacă nu deții nici un cont bancar, direcțiile locale de taxe și impozite vor pune poprire pe veniturile tale salariale. Pentru asta vor trebui să apeleze Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a obţine relații referitoare la locul de muncă și contul contravenientului. Poprirea pe contul bancar al unei persoane fizice nu poate fi, însă, mai mare de 30% din veniturile înregistrate.

Lucrurile pot merge chiar mai departe, iar autoritățile pot chiar pune sechestru pe bunurile tale. Dacă ai strâns mai multe amenzi neachitate, iar cuantumul este foarte mare, consecințele pot fi nefaste. În aceste condiții, autoritățile statului pot pune sechestru pe automobilul tău sau pe imobilul pe care îl deții în proprietate. Este important de știut că sechestrul nu se poate pune pe bunurile necesare vieții și muncii.

Practic, poți „dribla” executarea silită. Acest lucru este posibil dacă nu ai conturi bancare, un serviciu cu contract de muncă înregistrat sau proprietăţi pe numele tău. Totuși, în acest caz, prin decizie judecătorească, ai putea ajunge să prestezi ore de muncă în folosul comunității. Dar, această variantă este puțin probabilă. Procedura este una extrem de complicată și de durată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide