Ce se întâmplă când cuplezi marșarierul la 70 km/h – VIDEO

Autor: George Cristea 25 aug. 2020 Știri auto

Probabil că mulți s-au întrebat ce se poate întâmpla dacă mergi cu mașina și cuplezi marșarierul. Fiind un experiment din categoria „Nu încerca așa ceva acasă”, am apelat la înțelepciunea internetului pentru a afla. Chiar, ce se întâmplă?

Intră în Galeria FOTO

Probabil că mulți au auzit acel zgomot înfiorător, de pinioane frecate, pe care-l scoate cutia de viteze atunci când lucrurile nu merg prea bine la schimbarea treptelor. Se întâmplă la rece când cuplăm treapta de mers înapoi, sau atunci când facem acest lucru și mașina nu este complet oprită. În general, dinții pinioanelor din cutia de viteze au de suferit, de la urme minore de lovire și până la distrugere completă, în funcție de gravitate.

Pentru ca noi să nu fim nevoiți să încercăm așa ceva, vloggerul Michael Vaim, care deține canalul de Youtube AutoVlog, a realizat o filmare în care încearcă să cupleze marșarierul în timp ce merge cu fața, la o viteză de circa 70 km/h. Pentru acest lucru, a fost de acord să-și sacrifice mașina personală, un Ford Ranger din 1994 cu transmisie manuală – o adevărată raritate în Statele Unite.

De ce nu trebuie să cuplezi marșarierul când mergi cu fața?

În mod normal, acest lucru ar trebui să fie imposibil, anclanșarea pinioanelor fiind aproape imposibilă atunci când vitezele de rotație ale acestora sunt foarte diferite. Mike se încăpățânează, însă și își folosește ambele mâini pentru a forța cuplarea treptei de mers înapoi. Spre surpriza lui, reușește să cupleze marșarierul, în ciuda zgomotelor din cutia de viteze. Roțile de pe puntea spate se blochează pentru scurt timp, apoi încep să se rotească, iar spatele derapează, ceea ce-l forțează pe Mike să contrabracheze volanul.

Ford Ranger pare o mașină solidă, pentru că vloggerul este capabil să repete această manevră nu o dată, ci chiar de două ori. Asta nu înseamnă că acest lucru este sigur pentru alte modele, așa că, vă rugăm, nu încercați așa ceva acasă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide