Ce se întâmplă când e cald afară şi cod roşu de lăsat maşina în soare?

Autor: Alexandru Banu 03 aug. 2017 Știri auto
Ce se întâmplă când e cald afară şi cod roşu de lăsat maşina în soare?

Jucătorul de fotbal american Tyrann a fost cobai într-un experiment PETA ca să înţelegem cât de periculoasă e căldura mai ales când te urci în maşină după ce ai lăsat-o în soare. Tyrann s-a oferit să afle cât rezistă într-o maşină lăsată în soare, la 32 de grade afară.

După 2 minute, în maşină erau deja 36 de grade. După 4 min, temperatura ajunge la 40 de grade. La 6 minute de la urcare, jucătorul de fotbal american încă rezistă la 45 de grade înăuntru. 8 minute, aproape 50 de grade şi deja apar problemele mari. Tyrann nu a mai rezistat şi s-a dat jos din maşină.

Experimentul a fost făcut de PETA pentru a înţelege ce se întâmplă când îţi laşi câinele sau, mai rău, copilul în maşină. Câinii nu pot să transpire, aşa că imaginaţi-vă cum e dat peste cap sistemul lor termoreglator. La 41 de grade, câinele poate să facă un accident vascular şi organele îi cedează rapid.

Dacă adăugăm direct proporţional încă 10 grade, câte li se vor adăuga mâine în vestul ţării celor 32 din experiment, temperatura ar ajunge între 60 şi 70 de grade în maşină. Imaginaţi-vă ce crimă ar fi pentru un câine sau un copil lăsaţi în maşină. Dacă observaţi o fiinţă lăsată în maşină pe căldură mare, sunaţi imediat la 112 – nu puteţi şti de când stă şi cât mai durează până va fi salvat. 

Vineri (4 august) şi sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi.

Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade, anunţă meteorologii.

În aceeaşi perioadă, este în vigoare şi un cod portocaliu de caniculă. În Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării, anunţă ANM.

„Cel mai probabil, de duminică, din a doua parte a zilei, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării, gradul de instabilitate atmosferică să fie în creştere. Restrângerea valului de căldură va fi cu ocazia evoluţiei unor sisteme noroase care vor aduce furtuni violente în ţară”, au explicat reprezentanţii ANM pentru Mediafax.

Este al doilea cod roşu de caniculă emis de meteorologi pe parcursul acestei veri, primul fiind dat la începutul lunii iulie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide