Ce se întâmplă cu o maşină lovită de fulger? Cât de mare este pericolul? – VIDEO

Autor: Cristian Agatie 18 sept. 2019 Știri auto
Ce se întâmplă cu o maşină lovită de fulger? Cât de mare este pericolul? – VIDEO

Imaginile au fost surprinse în timpul unei furtuni, pe o autostradă din regiunea Novosibirsk, din Rusia. Chiar dacă nu este evident din primul moment, fulgerul loveşte maşina nu o dată, ci de două ori, în succesiune rapidă. O jerbă de scântei impresionantă acoperă maşina lovită, care se opreşte „ca lovită de trăsnet”.

Imaginile sunt terifiante, dar care este efectul unui astfel de trăsnet asupra maşinii şi asupra ocupanţilor acesteia? Ei bine, în principiu caroseria maşinii se comportă ca o cuşcă Faraday pe roţi, protejându-i pe cei din interior de efectele curentului electric. Cu toate acestea, efectele asupra maşinii nu sunt în totalitate benigne, după cum au arătat mai multe cazuri documentate de maşini lovite de trăsnet. Astfel, în unele cazuri energia eliberată de fulger au distrus complet sistemul electric al maşinii, existând chiar cazuri rare în care un incendiu a izbucnit la bord. 

În cazul ideal, energia eliberată de fulger „curge” în jurul maşinii, curentul electric fiind condus de caroseria metalică. Nu toate maşinile se comportă similar, însă, iar unele nu dispun de o cuşcă Faraday – cabrioletele cu acoperiş din pânză fiind un exemplu în acest sens. De asemenea, sunt maşini care au părţi ale caroseriei realizate din materiale compozite, care nu conduc foarte bine curentul electric, acestea fiind cele mai afectate în cazul unui trăsnet.

De asemenea, o parte din energia eliberată de fulger curge prin cablurile sistemului electric al maşinii şi părţile metalice din interior, inclusiv comenzile radioului, eventualele încărcătoare pentru telefon, mânerele uşilor, pedalele, volanul. De aceea, nu este o idee bună să atingi cu mâna părţile metalice din interior în timpul unei furtuni cu fulgere şi trăsnete.

Maşină lovită de fulger: Cum te protejezi în cazul unei furtuni?

Dacă nu ai posibilitatea să te adăposteşti într-o clădire solidă, o maşină cu caroserie metalică va oferi o protecţie bună în cazul în care eşti surprins de o furtună cu fulgere. Dacă maşina este în mers, cel mai bine este să opreşti în afara drumului, într-o zonă protejată, fără trafic şi să opreşti motorul. 

Ţine mâinile pe lângă corp şi nu atinge părţile metalice ale maşinii. Nu atinge radioul şi nu vorbi la telefon, mai ales dacă acesta este conectat la un încărcător de maşină. Şi mai ales, nu ieşi din maşină dacă există pericolul ca un alt fulger să lovească. Nu uita că aceasta este cel mai sigur adăpost pe care-l ai la dispoziţie.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide