Ce se întâmplă cu permisele suspendate în perioada stării de urgență

Autor: ProMotor 30 mart. 2020 Știri auto

Potrivit ordonanțelor militare în vigoare pe perioada stării de urgență, dar și a decretului 195/2020, valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice se menține pe toată perioada stării de urgență. Dacă în cazul permiselor care expiră lucrurile sunt clare, nu la fel de clare sunt în cazul permiselor suspendate și a dovezilor înlocuitoare. Iată ce se întâmplă cu permisele suspendate și cu dovezile înlocuitoare în perioada stării de urgență.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit Ordonanței militare nr. 3, cei cu documente expirate au la dispoziție trei luni după ce se ridică starea de urgență pentru a solicita autorităților eliberarea altora noi. Potrivit unui comunicat al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), toate actele emise de serviciile teritoriale ale direcției sunt valabile pe toată perioada aplicării stării de urgență. Este vorba de permisele de conducere, autorizațiile de circulație provizorie, dar și de dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare și ale permiselor de conducere.

Mai există și cazul special al dovezilor de circulație care au fost deja prelungite prin ordonanțe ale procurorilor. Și în cazul acestora, Inspectoratul General al Poliției a făcut precizări care lămuresc situația. Cum era de așteptat, cei interesați nu mai trebuie să depună cereri de prelungire, acest lucru făcându-se din oficiu.

Potrivit comunicatului IGPR, „La nivelul parchetelor, în cauzele în care anterior instituirii stării de urgență prin ordonanță a procurorului a fost disjunsă prelungirea dovezilor înlocuitoare cu drept de circulație ale permisului de conducere, emise în temeiul art. 111 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, persoanele interesate nu este necesar să depună cereri de prelungire”.

Astfel, procurorii vor emite, din oficiu, ordonanțe de prelungire a acelor dovezi pentru care anterior a fost dispusă o ordonanță. Acestea vor fi trimise direct unităților de poliție competente, fără să mai fie nevoie, ținând cont de actuala situație din țara noastră, de consemnarea pe dovadă a prelungirii acesteia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide