Ce se întâmplă cu prețurile carburanților în 2020?

Autor: Elena Luchian 27 nov. 2019 Știri auto
Ce se întâmplă cu prețurile carburanților în 2020?

Se modifică prețurile la carburanți, iar schimbarea va avea loc, cel mai probabil, la începutul anului viitor. Guvernul a anunțat că supraacciza va fi eliminată, ceea ce va determina cu scădere a prețurilor afișate în benzinării.

Supraacciza în valoare de 0,32 de lei, introdusă în septembrie 2017, va fi eliminată de anul viitor, este anunțul făcut de noul premier Ludovic Orban.

“Supraacciza la combustibil, care a fost o mare prostie, trebuie desființată. Deși astăzi pare să producă bani, poate să fie un semnal foarte bun să renunțăm la ea”, a declarat Orban.

Ce sume a încasat statul din supraacciza la carburanți în ultimii doi ani?

Aproximativ 917 milioane de lei a produs supraacciza la carburanți pentru statul român, în perioada septembrie – decembrie 2017, 917,4 milioane de lei în perioada ianuarie – decembrie 2018 și 2.177 milioane de lei din ianuarie până în septembrie 2019, arată un raport al Ministerului de Finanțe. Destinația acestor venituri nu a fost făcută publică.

Și perioada 2014-2016 a fost marcată de supraacciza stabilită la 0,07 euro pe litru, aducând 8,46 de miliarde de lei la bugetul de stat.

O altă veste îi sperie însă, pe șoferi. Autoritățile intenționează să renunțe la plafonarea punctului de amendă și în 2020, ceea ce înseamnă că amenzile rutiere vor crește cu peste 50% de la 1 ianuarie, dacă acestea vor fi în continuare corelate cu salariul minim pe economie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Pixabay



Comentarii
Inchide