Necesarul și durata unui schimb de ulei. Evită avariile grave la motor

Autor: Radu Țuțulan 04 oct. 2023 Știri auto

Încă din timpul școlii de șoferi, majoritatea instructorilor le spun cursanților cât de important e să schimbi la timp uleiul la motor. Dar ce se întâmplă dacă uiți și cum îți dai seama că trebuie înlocuit?

Motorul este probabil cea mai importantă piesă a unei mașini. Acesta transformă energia termică în energie mecanică și propulsează astfel vehiculul. Adică, prin arderea benzinei sau a motorinei, se obține o mică explozie în camera de ardere, care pune în mișcare un set de elemente metalice. Iar rotația obținută apoi în interiorul motorului e transmisă către roți.

Rolul uleiului este de a unge toate acele elemente metalice din interiorul motorului. Acesta creează o peliculă ce previne încingerea componentelor metalice și uzura prematură a motorului din cauza frecării.

Ce se întâmplă dacă nu schimbi uleiul la motor

Cel mai probabil, se distruge motorul! Ca în cazul oricărui tip de ulei, cu timpul, acesta se consumă. Pe lângă faptul că își pierde proprietățile!

Orice mecanic sau șofer din lumea asta îți va spune același lucru: schimbă cât mai des uleiul de motor. Cu fiecare kilometru parcurs, acesta își pierde câte un pic din proprietăți. Și fie devine prea lichid și se consumă, iar piesele metalice ajung să se frece între ele și să se sudeze. Fie devine ca o pastă și blochează motorul. În ambele cazuri, îți va trebui un motor nou”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Recomandarea specialiștilor e ca măcar o dată pe an sau după parcurgerea a 10.000 km, să înlocuim uleiul de motor. Asta ar trebui să garanteze funcționarea lui pentru o perioadă foarte îndelungată.

Cum îți dai seama că trebuie înlocuit uleiul

Pentru a ne da seama când trebuie înlocuit uleiul de motor, nu trebuie decât să verificăm nivelului acestuia din motor.

Dacă nu știm de cât timp nu a mai fost schimbat uleiul, putem face o simplă verificare a nivelului. Folosim un șervețel alb și ștergem vârful tijei pe care o scoatem din motor. Dacă uleiul este negru, atunci trebuie înlocuit. Dacă e maroniu, înseamnă că a fost proaspăt înlocuit”, a mai explicat mecanicul.

În plus, este foarte probabil ca în bord să se aprindă o serie de martori care să indice că uleiul trebuie schimbat sau că nivelul acestuia este foarte scăzut.

Cât durează schimbul de ulei

Această operațiune nu ar trebui să dureze mai mult de o oră.

Întâi se golește baia de ulei și se elimină cel vechi. Apoi înlocuim filtrul de ulei, punem noul lubrifiant, schimbăm și filtrele de aer și combustibil, și cam asta e tot. La unele mașini durează o jumătate de oră, la altele o oră, cam asta e media”, a mai spus Robert Marin.

În general, întreaga operațiune de schimbare a uleiului costă, în medie, între 300 și 500 de lei. Depinde de tipul de mașină, de cantitatea de ulei cumpărată, de producătorul filtrelor și de manopera percepută. Sunt mașini la care schimbul depășește 1.500 de lei, în timp ce la altele e sub 200 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide