Ce se poate întâmpla dacă nu schimbi bujiile la timp? La câți KM trebuie verificate acestea

Autor: Radu Țuțulan 12 nov. 2023 Știri auto

Toți producătorii auto recomandă ca, la un anumit număr de kilometri, să fie înlocuite componentele sistemului de aprindere. Iată ce se poate întâmpla dacă nu schimbi bujiile la timp.

Bujiile au rolul de a aprinde benzina sau motorina din camerele de ardere ale motorului. De aceea sunt unele dintre componentele esențiale ale propulsorului.

În funcție de tipul motorului, bujiile pot fi cu scânteie sau incandescente. Primele sunt destinate mașinilor cu propulsie pe benzină, iar celelalte pentru motoarele diesel.

Cum funcționează bujiile

Bujiile sunt diferite pentru că într-un fel funcționează la motoarele pe motorină și altfel la cele pe benzină.

La diesel, acestea au rolul de a aprinde combustibilul o singură dată. Deci, funcționează doar când este pornit motorul.

În schimb, la benzină, bujiile funcționează în permanență. Acestea dau scânteie atât când e pornit motorul, cât și la fiecare ciclu al pistonului, pentru a genera combustia.

La cât timp trebuie verificate bujiile

Bujiile sunt piese consumabile care trebuie înlocuite la o anumită perioadă.

De aceea, este indicat ca la cel mult 20.000 de kilometri să fie făcută o verificare a sistemului de aprindere. Sau măcar o dată pe an.

Semne care indică probleme:

  • îngălbenirea electrodului central al bujiei – poate fi cauzată de accelerări bruște și puternice;
  • electrodul central al bujiei este îngălbenit – este posibil ca modelul de bujie să nu fie compatibil cu motorul;
  • bujia este uscată – poate fi cauzată tot de incompatibilitatea bujiei cu voltajul de aprindere.

Când bujiile încep să se uzeze, motorul își pierde din putere. De asemenea, va crește consumul de combustibil iar motorul poate porni mai greu.

La câți kilometri se schimbă bujiile

Fiecare producător auto recomandă înlocuirea bujiilor după un anumit număr de kilometri. De aceea, este indicat să cereți părerea mecanicului la care mergeți, de obicei, cu mașina.

De exemplu, la Opel se recomandă înlocuirea bujiilor după 30.000 de kilometri. În timp ce la Skoda acestea ar fi indicat să se schimbe după 60.000 de kilometri. Iar la Audi după 80.000 de kilometri.

Sunt însă bujii care au o durată de viață chiar și de 100.000 de kilometri.

Atunci când apar probleme la sistemul de aprindere, este foarte probabil ca martorul de bord al mașinii să semnaleze această defecțiune. În acest caz, la mașinile pe benzină se va aprinde martorul care indică o defecțiune de motor. În timp ce, la diesel, se aprinde o spirală.

Când acest indicator se aprinde, este cazul să mergeți cât mai repede cu mașina la service. Altfel, riscați ca aceasta să nu mai pornească deloc.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide