Ce spune Poliția Română despre planul de amenzi. Poziție oficială

Autor: George Cristea 26 feb. 2021 Știri auto

Sindicatul polițiștilor Europol a acuzat nu doar o dată existența unui plan de amenzi, impus agenților de șefii din Poliție. Iată ce spune Poliția Română despre „planul de amenzi”. Este poziția oficială a instituției.

Intră în Galeria FOTO

Într-o postare pe Facebook, Europol a lansat noi acuzații privind existența unui plan de amenzi. Potrivit Europol, IGPR a solicitat inspectoratelor teritoriale raportarea zilnică a amenzilor aplicate, ceea ce ar pune presiune pe polițiști să aplice amenzi.

„Este pentru prima dată când există un asemenea interes vădit din partea MAI pentru amenzile aplicate de polițiști. Și este tot pentru prima dată când se induce în subconștientul polițiștilor că numărul de amenzi aplicate este un ’indicator’ de performanță”, au acuzat sindicaliștii.

Poliția Română despre planul de amenzi: Este oficial

Reacția Poliției Române nu a întârziat decât 24 de ore. Poziția oficială a Poliției este că nu există un plan de amenzi, iar informațiile solicitate polițiștilor au doar scopuri statistice. Referindu-se la  „o presupusă presiune asupra agentului constatator de a nu aplica avertismente”, IGPR a precizat următoarele:

„La nivelul Poliției Române, nu există o normă de amenzi. Principalul obiectiv al acțiunilor polițiștilor constă în protejarea comunității de faptele ilegale, prin luarea măsurilor legale, în fiecare caz. Polițiștii se află permanent la datorie și vor interveni cu fermitate în toate situațiile în care legea este încălcată. Situațiile statistice la care se face referire existau în prealabil la nivelul unităților teritoriale de poliție și au fost solicitate, în vederea centralizării, pentru a putea fi comunicat public faptul că polițiștii aplică atât sancțiuni contravenționale cu amenzi, cât și avertismente. Asigurăm opinia publică că obiectivul de bază al instituției este asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prin prevenirea și combaterea faptelor ilegale de orice fel”, a transmis IGPR.

Nu este prima dată când Europol aduce acuzații privind existența unui plan de amenzi la nivelul Poliției Române. În urmă cu trei luni sindicatul acuza că la Tulcea există un plan de amenzi, iar poliţiştii care refuză să îl îndeplinească „vor răspunde cu capul în faţa şefului IPJ”. Sindicaliştii au scris atunci pe Facebook că mesajul şefilor din IPJ Tulcea este ferm pentru poliţiştii care nu vor să aplice amenzi abuziv: „vor plăti cu capul”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide