Ce verificări ar trebui făcute unei motociclete după ce luni de zile a fost nefolosită

Autor: Cristian Gubandru 29 mart. 2022 Știri auto

Înainte de prima utilizare după ce luni de zile nu a mers, o motocicletă are nevoie de câteva verificări pentru a vă asigura că aceasta este în stare tehnică adecvată pentru a începe noul sezon. RAR ne spune ce verificări ar trebui făcute unei motociclete după ce luni de zile a stat nefolosită.

Unele verificări le puteți face singur, în timp ce alte verificări și/sau lucrări de întreținere/reparație pot fi efectuate doar în atelierele specializate, autorizate tehnic de Registrul Auto Român.

După curățarea motocicletei și o inspecție vizuală atentă în care să urmăriți eventuala apariție a coroziunilor, eventuale șuruburi slăbite sau lipsă, cablurile rupte sau scurgerile de lichide, puteți să treceți la verificarea stării sistemelor motocicletei.

Ce verificări trebuie făcute la motociclete

Uleiul – Verificați data ultimului schimb de ulei efectuat. În cazul în care nu este nevoie să faceți schimbul de ulei (recomandabil este ca acesta să se facă înainte de a lăsa motocicleta la iernat), atunci asigurați-vă că nivelul uleiului de motor este cel corect.

Bateria – În cazul nefolosirii motocicletei pentru o perioadă mai lungă de timp, este posibil ca tensiunea bateriei să scadă. Este necesar să verificați strângerea bornelor bateriei și tensiunea la borne (cu motorul oprit!). Pentru a putea porni la drum, aceasta trebuie să fie minim 12.5 V. Tot la acest capitol este recomandat să verificați și încărcarea (tensiunea la borne – cu motorul pornit!) pentru a verifica dacă alternatorul încarcă bateria corespunzător.

Lichidul de răcire – Se verifică examinând vasul de expansiune, iar dacă este sub nivelul minim, se va completa corespunzător. Dacă nivelul lichidului scade din nou, trebuie efectuate verificări pentru identificarea cauzei.

Lichidul de frână – Rezervoarele lichidelor de frână (față și spate) au marcaje cu nivelul minim și maxim. Asigurați-vă că există o cantitate suficientă de lichid și nivelul nu este sub marcajul minim. Dacă este necesar, completați corespunzător. Dacă nivelul lichidului scade din nou, trebuie efectuate verificări pentru identificarea cauzei. De asemenea, trebuie observată și culoarea lichidului de frână. O culoare închisă indică uzură. Schimbați lichidul de frână respectând intervalele, conform recomandărilor producătorului motocicletei. Rularea cu lichid de frână uzat, care și-a pierdut proprietățile, va conduce la scăderea eficienței frânării, fapt ce poate avea consecințe grave asupra rulării în siguranță.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Sistemul de frânare – Verificați uzura plăcuțelor și a discurilor de frână. Asigurați-vă că uzura acestora nu este peste limită și nu prezintă defecte sau scurgeri de lichid de frână pe discuri.

Sistemul de direcție – Mișcați ghidonul într-o parte și alta pentru a observa funcționarea normală a sistemului de direcție, fără blocaje. Printr-o inspecție vizuală puteți verifica dacă există scurgeri de lichide, dacă este fixată corespunzător caseta de direcție sau dacă prezintă fisuri. De asemenea, asigurați-vă vizual că roțile prezintă un aliniament corect.

Suspensiile – Verificați să nu existe scurgeri de ulei pe tubul furcii. Uleiul din furcă are de asemenea un termen de înlocuire, recomandat de producătorul motocicletei.

Anvelopele – După ce verificați uzura anvelopelor, asigurați-vă că ajustați presiunea corectă, conform indicațiilor producătorului motocicletei. O presiune corectă vă asigură rulare și frânare optime, în funcție de tipul motocicletei și de traseul pe care circulați.

Lanțul – Verificați să fie întins în parametri corecți, se curăță și se unge cu soluții adecvate.

Manetele și cablurile – Manetele trebuie să fie funcționale, iar comenzile să răspundă prompt și cablurile trebuie să nu prezinte rupturi. Dacă firul este despletit sau sfâșiat trebuie înlocuit cât mai repede.

Sistemul iluminare/semnalizare – Nu în ultimul rând, verificați ca sistemul de iluminare/semnalizare să funcționeze corespunzător.

Plăcuța de înmatriculare – Verificați să fie prinsă și iluminată corespunzător.

O altă componentă de care nu trebuie să vă despărțiți niciodată la rularea cu motocicleta, este casca de motocicleta. Alegeți casca potrivită acordând atenție deosebită mărimii (nu trebuie să fie nici mare, dar nici să strângă), greutății sau aerodinamicii, însă cel mai important criteriu trebuie să fie siguranța. Astfel, porniți căutarea și nu acceptați nimic altceva decât căști omologate.
Căștile de motociclete și vizierele se omologhează după Regulamentul CEE-ONU nr. 22. Astfel, căutați să identificați marcajul de omologare aplicat pe cască. Omologarea se acordă după standarde foarte exigente, deoarece o cască de motocicletă trebuie să îndeplinească foarte multe condiții pentru a oferi o protecție cât mai mare în caz de accident.

Nu în ultimul rând, înainte de a porni la drum, verificați valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice, (periodicitatea efectuării ITP pentru motociclete este la 2 ani!) precum și a asigurării RCA.

Producătorii de motociclete doresc să se unească pentru realizarea bateriilor standardizate interschimbabile, astfel încât acestea să poată fi folosite de la o marcă la alta.

Sursa: Safe market by RAR

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide