Cea mai rapidă Skoda din istorie a fost restaurată. Povestea recordului de viteză

Autor: Elena Luchian 19 aug. 2021 Știri auto

Cea mai rapidă Skoda construită vreodată a fost restaurată complet. Este vorba despre o Octavia RS cu 600 de cai putere.

GALERIE FOTO

Această Skoda Octavia RS a scris istorie pe 19 august 2011 la Bonneville, în statul american Utah. Divizia din Regatul Unit a constructorului ceh a lucrat atunci la o versiune care urma să stabilească recordul de viteză pentru un model de serie cu motor turbo de 2.0 litri la Bonneville.

Un turbocompresor mai mare și un sistem de injecție cu apă, injectoare noi, un radiator mai mare, un sistem de răcire mai performant, ulei folosit de mașinile de curse și o intervenție asupra ECU (Electronic Control Unit). Acestea sunt modificările la care a fost supusă mașina pentru a atinge viteza record. În plus, inginerii au instalat un diferențial cu alunecare limitată și o transmisie preluată de la Skoda Superb GreenLine.

O gardă la sol coborâtă cu 80 de milimetri și jante de 15 inci optimizate din punct de vedere aerodinamic, cu anvelope Goodyear Eagle Dragway Special, au completat pachetul tehnic.

Cea mai rapidă Skoda din istorie a ajuns de la 200 la 600 de cai putere

Astfel modificată, Skoda Octavia RS primea o putere de trei ori mai mare decât versiunea standard. A ajuns de la 200 la 600 de cai putere, cu un cuplu de 450 Nm. „Nu aveți nicio șansă!” „E o glumă?”, au fost replicile cel mai des întâlnite de echipa care a lucrat la acest proiect.

În ciuda tuturor previziunilor care anticipau un eșec, sedanul a reușit să atingă viteza de 366 km/h pe 19 august 2011. Sunt cifre care o fac cea mai rapidă Skoda de serie din istorie și cel mai rapid model cu motor turbo de 2.0 litri. Era modul special prin care Skoda aniversa 10 ani de RS pe piața din Regatul Unit.

Alți zece ani mai târziu, mașina de atunci a fost supusă unei proceduri de restaurare.

Recordul absolut de viteză înregistrat la Bonneville îi aparține însă lui George Poteet, cu al său Speed Demon de 3.160 de cai putere. El a reușit să atingă 775,021 km/h.

 

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide