Cimitirul de maşini al Europei nu este România

Autor: Visan Marian acum 4 ani Știri auto
Cimitirul de maşini al Europei nu este România

Piaţa maşinilor uzate din Ungaria a înregistrat o activitate record anul trecut, când vânzările au crescut cu aproape 11%, la 687.991 de unităţi, arată cifrele traderului de maşini folosite Das WeltAuto.

Recordul anterior, de 639.104 de maşini vândute, a fost stabilit în 2005, scrie agenţia MTI.

„Piaţa poate creşte şi mai mult în 2018“, a afirmat Gyorgy Frank, directorul de brand al Das WeltAuto.

„Este important ca vârsta medie a parcului auto să înceapă să scadă“, a explicat el, menţionând că pentru ca aceasta să se întâmple este nevoie nu doar de creşterea vânzărilor de maşini noi, ci şi de limitarea importurilor de maşini vechi, poluante.

Maşinile mai vechi de 10 ani domină în importurile de maşini. „Începem să ne transformăm în cimitirul de maşini al Europei cu importarea şi intarea în circulaţie a aproape 37.000 de maşini uzate mai vechi de 15 ani în 2017“, a remarcat Frank, citat de Ziarului Financiar.

Înmatriculări maşini rulate în România, în 2017

Tranzacţiile cu maşini rulate pe plan intern (reînmatriculările) au cunoscut şi ele un record în 2017, de peste 496.000 de unităţi, depăşind cu mult maximul din 2011 (411.000 unităţi). Această categorie a crescut cel mai mult faţă de 2016, cu 99%, eliminarea timbrului de mediu permiţând multor români să-şi vândă mult mai uşor maşina altui cumpărător din ţară.

“2017 a fost anul cu cele mai multe recorduri auto şi cu cele mai multe tranzacţii pe plan intern. Eliminarea timbrului de mediu a deblocat piaţa de maşini rulate, anul trecut înregistrându-se cel mai mare număr de înmatriculări pentru o serie de branduri auto. Spre exemplu, cele mai multe înmatriculări  de maşini noi au fost înregistrate de Dacia – 29.974 unităţi, iar de maşini rulate din import de Volkswagen – 136.268 unităţi”, spune Andrei Bereandă, Business Manager site de comerţ online.

Potrivit analizei, valoarea autoturismelor vândute în 2017 a atins 600 mil. euro, luna martie bifând cele mai multe oferte pe platformă, alături de octombrie şi mai.

Tot martie a fost şi luna cu cele mai multe maşini declarate vândute pe Autovit.ro – peste 6.000 de unităţi, în valoare totală de 55 de milioane de euro.

„Volkswagen, BMW şi Audi au fost şi în 2017 cele mai căutate, dar şi cele mai vândute mărci de maşini de pe Autovit.ro. (…) Cea mai mare valoare totală a vânzărilor s-a înregistrat la BMW – românii au cumpărat autoturisme produse de constructorul german în valoare de peste 100 de milioane de euro”, a adăugat Andrei Bereandă.

Cele mai căutate brand-uri auto au fost Audi, BMW şi Volkswagen. În ceea ce priveşte modelele de maşini căutate, acestea au fost Volkswagen Passat Audi A4 şi Volkswagen Golf.
Comentarii
Inchide