Circulația trotinetelor electrice a fost reglementată printr-un proiect adoptat de Senat

Autor: ProMotor 29 oct. 2019 Știri auto
Circulația trotinetelor electrice a fost reglementată printr-un proiect adoptat de Senat

Circulația trotinetelor electrice va fi reglementată printr-un proiect de lege care prevede modificarea Codului Rutier. Acesta a trecut deja de Senat, prin adoptare tacită, urmând să fie dezbătut și adoptat în curând de Camera Deputaților. Odată adoptat, conducătorii de trotinete electrice intră în legalitate, dar vor putea primi și amenzi de sute de lei dacă nu respectă reglementările legale.

Potrivit proiectului, utilizatorii trotinetelor electrice se vor supune unor reglementări asemănătoare celor pentru bicicliști. Proiectul prevede că, pentru a putea conduce o trotinetă electrică, la fel ca în cazul bicicletelor, conducătorul trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. O reglementare introdusă expres prin această propunere legislativă va fi obligația minorilor sub 18 ani de a purta cască de protecție. Această obligație se va aplica atât în cazul trotinetelor electrice, cât și în cazul bicicletelor.

Proiectul de lege propune și o definiție a trotinetei electrice. Acesta este „un vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.

În prezent, trotinetele electrice (cele care depășesc, din fabricație, 25 km/h) intră în categoria mopedelor, pentru care este nevoie de un carnet de conducere categoria AM. Prin această reglementare, trotinetele electrice vor fi o categorie de sine stătătoare, iar pentru utilizarea lor nu va fi nevoie de carnet de conducere.

Trotinetele electrice vor trebui echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. În caz contrar, circulația acestora pe timpul nopții va fi interzisă. O altă obligație pe care o vor avea cei care le utilizează va fi de a circula numai pe pistele de biciclete dacă drumul respectiv este prevăzut cu așa ceva.

Nerespectarea prevederilor legale stabilite prin acest proiect de lege se sancționează cu amenzi semnificative, încadrate în clasa a III-a de amenzi (între 6 și 8 puncte de amendă, respectiv 870 – 1.160 de lei la actuala valoare a punctului de amendă, de 145 de lei).

Termenul până la care senatorii puteau dezbate proiectul pentru modificarea OUG 195/2002 a fost depășit pe data de 18 octombrie, după această dată fiind considerat ca adoptat tacit. Apoi proiectul va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Image by Christian Bueltemann from Pixabay



Comentarii
Inchide