Guvernul a reglementat circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice

Autor: Marius Vișan 05 oct. 2021 Știri auto

Guvernul a adoptat luni (4 octombrie) o hotărâre prin care este reglementată circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Astfel, normele pentru conducătorii trotinetelor electrice sunt similare cu cele pentru bicicliști, iar condițiile tehnice pentru trotinetele electrice – de asemenea similare celor prevăzute pentru biciclete.

Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice

Conform MAI, principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.

Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.

Este interzis conducătorilor de trotinete să circule cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului / substanțelor psihoactive

De asemenea, este menționată interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

Totodată, este interzisă circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.

Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

Condițiile tehnice pentru trotinetele electrice

În ceea ce privește condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție. Totodată, acestea trebuie să aibă și un dispozitiv de frânare eficace.

Pe lângă acestea, trotinetele electrice trebuie să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide