Clujenii vor circula cu autobuze pe hidrogen

Autor: ProMotor 24 ian. 2024 Știri auto
Clujenii vor circula cu autobuze pe hidrogen

Un nou tip de autobuz nepoluant va circula în Cluj-Napoca.

Clujenii vor fi primii din România care vor circula cu autobuze pe hidrogen, scrie Radio Cluj. Acestea sunt mașini electrice, dar alimentate cu hidrogen și au un nivel de zgomot scăzut.

Primăria va achiziționa, în total, 80 de autobuze cu hidrogen pentru transportul public de călători, a precizat marți, 23 ianuarie, viceprimarul Dan Tarcea.

Autobuzele pe hidrogen se încarcă 100% în maxim 10 minute

„Avem o licitație deja pentru 18 autobuze articulate electrice, autobuze care trebuie să vină în anul 2024, de care să ne bucurăm cu toții. Sunt autobuze articulate adică sunt mai mari decât autobuzele electrice pe care le avem în acest moment.

De asemenea, ne-am propus ca până în anul 2028, întreaga flotă de transport public din municipiul Cluj-Napoca să fie integral nepoluantă, electrică, fie că discutăm de tramvaie, fie că discutăm de troleibuze, fie că discutăm de autobuze.

Avem și o provocare în ceea ce privește producerea de hidrogen, de aceea avem acest parteneriat cu Universitatea Tehnică, în care lucrează specialiștii de acolo pentru implementarea acestui proiect, astfel încât să fim pregătiți și în producerea hidrogenului și în implementarea acestor mijloace de transport total nepoluante”, a precizat viceprimarul Dan Tarcea.

Autobuzele cu hidrogen se încarcă 100% în maxim 10 minute, față de 4-5 ore în cazul celor electrice. Buteliile cu hidrogen produc curent electric, stocat în baterie, care îi conferă o posibilitate suplimentare de rulare de 20, chiar 30 de km

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Dan Ștefan Tarcea - FacebookComentarii
Inchide