CNAIR a lansat o hartă interactivă cu situația drumurilor naționale în timp real. Ce rol are Waze

Autor: ProMotor 01 ian. 2020 Știri auto
CNAIR a lansat o hartă interactivă cu situația drumurilor naționale în timp real. Ce rol are Waze

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor anunţă că începând de marţi, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o hartă interactivă cu situația drumurilor naționale în timp real. Harta, care pentru început este disponibilă online, prezintă situaţia drumurilor naţionale şi a sectoarele cu risc de înzăpezire. Ulterior, CNAIR intenționează să lanseze o aplicație cu funcționalitate îmbunătățită.

Harta interactivă a fost dezvoltată de către Centrul De Studii Tehnice, Rutiere si Informatice – CESTRIN, fără costuri suplimentare, în cadrul unui proiect pilot care va fi finalizat prin lansarea unor aplicaţii pentru dispozitivele mobile, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor. În ceea ce priveşte Harta sectoarelor cu risc de înzăpezire aceasta este actualizată în baza datelor furnizate de către DRDP-uri. Pe parcursul etapelor de dezvoltare a hărţilor interactive vor fi introduse inclusiv informaţiile referitoare la toate modurile de transport.

„Am văzut că lucrurile au început să se mişte şi la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi să fie promovate, şi aici, noile tehnologii. Astfel hărţile interactive propuse de către cei de la CNAIR vin în sprijinul tuturor celor care tranzitează infrastructura rutieră naţională. Prin ele vor fi furnizate informaţii pe care multe dintre aplicaţiile existente nu le deţin, informaţii corecte, care vin direct de la sursă. Chiar dacă este un proiect pilot, managementul companiei a prezentat un calendar rapid de implementare şi dezvoltare. Practic, în viitorul apropiat, va fi lansată şi aplicaţia destinată dispozitivelor mobile, valabilă atât pentru utilizatorii de Android cât şi pentru cei de IOS. Este un prim pas pe care ei îl fac pentru a deveni ceea ce trebuia să fie de la început: o companie în serviciul cetăţenilor. Iniţiativele de acest fel trebuie continuate, în noua eră a tehnologiei.” a spus ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Scarlat: CNAIR are un protocol de colaborare semnat cu Waze pentru Harta interactivă

Directorul Companiei Naţionale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Sorin Scarlat, a declarat în cadrul lansării Hărţii Interactive a drumurilor naţionale că a semnat un protocol de colaborare cu Waze şi ia în calcul funcţionarea celor două aplicaţii în aceeaşi platformă.

„Noi cu cei de la Waze avem un protocol semnat, mai trebuie să facem câţiva paşi, dar nu m-aş hazarda să vă dau un termen când vom definitiva acest protocol şi vom lansa această aplicaţie poate chiar şi în aceeaşi platformă cu cei de la Waze. În orice caz, există un protocol de colaboare şi în mod sigur vom face schimb de informaţii şi vom găsi cea mai bună soluţie, astfel încât să fie în regulă şi pentru cei care folosesc Waze-ul şi pentru cei care folosesc aplicaţia noastră”, a afirmat, marţi, Sorin Scarlat, directorul CNAIR, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Harta va pune la dispoziţia şoferilor informaţii privind drumurile afectate de înzăpeziri sau aflate sub coduri meteo, la interval de maxim 20 de minute de la luarea deciziei de aplicare a restricţiilor.

„Am conceput această platformă pentru a pune în evidenţă zonele sau drumurile care sunt supuse riscurilor de înzăpezire. E important ca cei care utilizează reţeaua de drumuri naţionale în această perioadă să aibă acces la aceste date în primă fază şi să fie pregătiţi în a găsi o altă rută de transport dacă unele drumuri au probleme. Există un dispecerat care va avea activitate permanentă, în momentul în care s-a dispus aplicare restricţiei, în maxim 20 de minute veţi avea introdusă în platforma hărţii această restricţie. Ne axăm pe scurtarea duratei din momentul luării deciziei până la încărcarea informaţiilor în această platformă. (…) Toate fenomenele meteorologice care se desfăşoară vor fi introduse în această hartă”, a explicat directorul CNAIR.

Deciziile de aplicare a restricţiilor vor fi luate în colaborare cu Poliţia Rutieră.

„Până acum erau comunicate date de Compania de Autostrăzi cu privire la restricţii, dar flexibilitatea Companiei va trebui extinsă. Până acum foloseam aceste comunicate. Dacă citim legea, administratorul drumului este Compania de Autostrăzi, dar deciziile se iau împreună cu cei de la Poliţia Rutieră, cei care asigură circulaţia optimă pe drumurile naţionale. Deciziile se vor lua de comun acord cu cei de la Poliţia Rutieră. Harta este disponibilă doar în română şi doar pe site-ul Companiei”, a mai spus Sorin Scarlat.

Datele companiei provin din partea Administraţiei Naţionale de Meteorologie. „Avem un contract cu ANM-ul şi primim frecvent informări cu privire la starea vremii. Dacă apar fenomene, gen cod galben, cod portocaliu, acel fenomen este detaliat, zona care va fi afectată şi vom suprapune cu reţeaua de drumuri naţionale şi vom şti care drumuri sunt sub avertizare de cod”, a mai precizat Scarlat.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide