Coadă la finanțare prin programul Anghel Saligny pentru proiecte de infrastructură

Autor: Cristian Agatie 27 oct. 2021 Știri auto

Primăriile din vestul țării fac coadă la finanțare prin programul Anghel Saligny pentru proiecte de infrastructură. Recent, atât Sibiu cât și Oradea au solicitat finanțare pentru a construi variante ocolitoare.

Intră în Galeria FOTO

Mărul discordiei în defuncta coaliție de guvernare, programul Anghel Saligny prin care se alocă discreționar fonduri autorităților locale pare deja luat cu asalt. Din fericire, în aceste exemple este vorba de investiții în infrastructură, nu în festivaluri de muzică și dansuri. Nu cunoaștem însă dacă aceste investiții vor putea fi făcute în condiții competitive.

Astfel, Consiliul Județean Sibiu a solicitat finanțarea prin programul Anghel Saligny pentru realizarea Variantei Ocolitoare Sibiu Sud. Este vorba, practic, de o a doua centură a orașului, care va fi realizată în regim de autostradă. Costul estimat al lucrărilor este de 1,3 miliarde de lei (circa 260 de milioane de euro), în condițiile unui cost pe kilometru de aproximativ 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).

Finanțare prin programul Anghel Saligny pentru infrastructură: Ce orașe sunt primele beneficiare

Traseul viitoarei autostrăzi de centură a Sibiului măsoară astfel 65 de kilometri și va trece pe lângă șase localități: Sibiu, Cristian, Poplaca, Rășinari, Cisnădie și Șelimbăr. Pe lângă acest proiect, CJ Sibiu a mai depus pe ”Anghel Saligny” alte opt proiecte de reabilitare a unor drumuri județene. În total, sunt 183 de kilometri de drumuri județene ce ar urma să fie reabilitați cu bani prin acest program, cu costuri estimate la 1,69 miliarde de lei.

Și Consiliul Județean Bihor, condus de Ilie Bolojan, a decis să solicite finanţare prin Programul „Anghel Saligny” pentru construirea „inelului metropolitan”, un drum nou, în zona de sud a municipiului Oradea, care va străbate comunele Nojorid, Sânmartin și Oșorhei. Pe traseul șoselei vor fi construite două pasaje, două viaducte și vor fi amenajate patru intersecții giratorii. Valoarea estimată a proiectului este de 250 de milioane lei, iar durata de implementare va fi de 84 de luni.

Și în acest caz, este vorba de un oraș care are deja o șosea de centură. Este vorba de o şosea de centură la profil de 4 benzi şi pasaje peste intersecţiile principale, pe care le-a construit Compania de Drumuri. De asemenea, anul viitor vor începe lucrările şi pentru drumul de legătură cu A3 Autostrada Transilvania. Pe lângă Drumul Expres Oradea – Arad, un alt proiect preluat de la Ministerul Transporturilor este Centura Beiuş.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide