Codul Rutier 2021: Apare o nouă sancțiune pentru șoferi

Autor: George Cristea 11 feb. 2021 Știri auto

În Codul rutier 2021 apare o nouă sancțiune pentru șoferi, pentru o faptă pe care cei mai mulți o consideră banală. Amenzile prevăzute sunt însă consistente.

Intră în Galeria FOTO

Un proiect legislativ înregistrat la Senat are în vedere modificarea Codului Rutier în sensul aplicării unor pedepse semnificative șoferilor care staționează în preajma grădinițelor și școlilor. Același proiect introduce facilități pentru cei care își lasă copiii la școală. Astfel, în preajma școlilor ar trebui să fie amenajate spații speciale pentru îmbarcarea sau debarcarea preșcolarilor și școlarilor, pe toate laturile de acces ale unităților de învățământ.

Potrivit Avocatmet.ro, proiectul depus la Senat se referă la prevede că aceste locuri vor putea fi utilizate pe o durata de 20 de minute, în intervalul 07:00-20:00, de cei care își lasă sau iau copiii de la grădinițe sau școli. În cazul în care alți șoferi decât cei îndreptățiți, vor staționa pe timpul zilei în aceste zone, aceștia riscă o amendă echivalentă cu 4-5 puncte, respectiv între 580 de lei și 725 de lei.

Codul Rutier 2021 ar putea introduce o nouă sancțiune pentru șoferi

Proiectul de lege vizează și alocarea în mod gratuit a cel puțin două locuri sau cel puțin 5% din numărul total al locurilor de parcare pentru femeile gravide sau pentru vehiculele care transportă copii în vârstă de până la doi ani, lângă clădirile cu utilitate publică. Clădirile de utilitate publică pot fi școli, spitale sau clinici, bănci sau instituții ale administrației publice. Aceste locuri ar urma să fie adaptate, rezervate și semnalizate prin marcaje distinctive.

Potrivit expunerii de motive, scopul acestui proiect de lege este limitarea riscurilor la care sunt supuși copiii. Inițiativa ar fi lăudabilă, dacă nu ar semăna cu legiferarea unei frustrări a celui care nu a avut unde parca atunci când și-a dus copii la școală. Suntem curioși cum ar putea fi implementat un astfel de proiect de lege într-un oraș aglomerat, cum este Bucureștiul, presupunând că va parcurge toate etapele până când va intra în vigoare.

Pentru a fi aplicate aceste prevederi, trebuie ca mai întâi proiectul să fie aprobat de Senat, apoi de Camera Deputaților. Abia după ce președintele României va promulga legea iar aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, prevederile acesteia vor putea fi puse în aplicare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide