Compensarea de 50 de bani la pompă expiră la 31 decembrie. La ce să se aștepte șoferii din ianuarie?

Autor: Andreea Ditcov 07 dec. 2022 Știri auto
Compensarea de 50 de bani la pompă expiră la 31 decembrie. La ce să se aștepte șoferii din ianuarie?

Măsura compensării prețului carburantului urmează să expire în curând. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre posibilitatea prelungirii acestei inițiative și factorii de care depinde.

„La fiecare sfârșit de trei luni, după perioada trimestrială, evaluăm și în funcție de ce se întâmplă în piață prelungim sau nu prelungim. Până acum, s-a prelungit. Haideți să ajungem în a doua parte a lunii decembrie, să vedem tendințele din piața țițeiului și produselor petroliere, cotațiile lor și în funcție de acest lucru vom lua o decizie”, a declarat ministrul Energiei în cadrul unei emisiuni de la Digi24.

În privința impactului creat de măsura compensării cu 50 de ani, ministrul Virgil Popescu s-a arătat opimist și a catalogat inițiativa guvernului ca fiind una ”foarte bună”.

„Nu are un impact atât de mare, este o măsură foarte bună. Poate că unii nu au crezut în această măsură, dar este un exemplu de parteneriat guvern – companii care funcționează și care a dus la scăderea prețului. Până la urmă, acesta e scopul”, a mai spus ministrul Popescu.

Ce prevede Ordonanța compensării la pompă

Măsura compensării cu 50 de bani pe litru a prețului combustibilului urmează să expire pe 31 decembrie.

Măsura a fost prelungită anul acesta, pe 29 septembrie, printr-o Ordonanță de Urgență. Măsura prevede ca ”operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice, precum și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional”.

De asemenea, Guvernul a prevăzut că ”pe perioada de aplicare operatorii economici care comercializează benzină și motorină prin intermediul stațiilor de distribuție carburanți vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide