Consiliul Concurenței aprobă plafonarea prețurilor RCA. Dar autoritatea cere și limitarea costurilor la service

Autor: Bogdan Bârliga 23 mart. 2023 Știri auto

Consiliul Concurenţei a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea preţurilor, dar autoritatea a oferit și o recomandare legată de costul reparaţiilor. Conform acestui aviz instituția solicită și plafonarea prețurilor în unitățile de service.

Proiectul pentru plafonarea prețurilor în cazul asigurărilor auto RCA propus de Ministerului de Finanțe a fost avizat de Consiliul Concurenţei. Însă instituția recomandă autorităților să fie luate măsuri și în ceea ce privește nivelul de costuri din service-urile auto pe perioada în care se aplică plafonarea prețurilor pentru asigurările auto.

Ce recomandă Consiliul Concurenţei în cazul asigurărilor RCA

În documentul publicat de Consiliul Concurenţei se recomandă implementarea unui plafon și pentru despăgubirile aferente daunelor materiale. „În perioada aplicării prevederilor prezentei Hotărâri de Guvern nivelul despăgubirilor aferente daunelor materiale se va stabili în baza informațiilor obținute prin intermediul platformelor specializate în evaluarea şi administrarea daunelor auto, la momentul evaluării acestora”n se arată în avizul emis de Consiliul Concurenţei ( documentul este disponibil aici).

Practic cei de la Consiliul Concurenţei susțin că e necesar să fie un plafon și pentru cheltuielile legate de reparația mașinii în service. „Este bine că nu plafonăm numai rezultatul final, poliţa RCA, ci şi elementele de cost care duc la preţul acela, pentru că nu poţi să plafonezi numai rezultatul, fără să te uiţi la componentele acelui rezultat. Da, e bine că avem o limitare stabilită la comisioanele pe care le au brokerii, avem o limitare la costul maşinii de înlocuire, la chiria pe zi pentru maşina de înlocuire. Dar, pe aceeaşi logică, ar trebui să avem o limitare şi la costul reparaţiilor, atât la piese cât şi la manoperă. Aceasta e singura noastră recomandare. Deci, avizăm acest această Hotărâre de Guvern de plafonare, dar avem recomandarea s-o extindă, să includă şi costul reparaţiilor”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu pentru agerpres.ro.

Pe de altă parte Consiliul Concurenţei propune și completarea legii legată de stabilirea despăgubirilor și autoritatea propune posibilitatea de a se plăti despăgubirile în numerar. „Completarea art. 22 din Legea nr. 132/2017, referitor la stabilirea despăgubirilor, cu un nou alineat care să prevadă posibilitatea asigurătorilor de a plăti despăgubirile în numerar, folosind platformele specializate în evaluarea și administrarea daunelor auto pentru determinarea acestora” se arată în documentul publicat de către Consiliul Concurenţei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide