Consumă mai mult mașinile echipate cu transmisii automate? Părerea unui vlogger

Autor: Ionuț Vîlciu 27 iun. 2022 Știri auto

Mulți dintre proprietarii de autovehicule se întreabă ce tip de transmisie folosește cel mai mult combustibil. Un vlogger auto din România își spune părerea cu privire la acest aspect.

99Vehicles, un cunoscut vlogger auto, și-a spus opinia în privința modului în care diferitele tipuri de transmisii afectează consumul de combustibil al mașinilor noastre.

Cutiile automate cu convertizor

Cutiile automate clasice, cunoscute și drept cutii „hidramate”, sunt primul candidat pe această listă. Potrivit informațiilor oferite în clipul său, el spune că acestea pot ajunge să mărească consumul cu până la 2 litri per suta de kilometri. În funcție de generația acestui tip de cutie, ele pot avea un impact sesizabil asupra consumului de carburant.

Dată fiind construcția lor, acest tip de cutie are tendința de a mișca mașina continuu, atâta timp cât avem selectată o treaptă de deplasare. Cutiile automate cu convertizor au mereu o sarcină a motorului care trece prin ele, chiar și la ralanti. Variantele moderne sunt optimizate și reușesc să mai reducă din acest efect.

Cutiile automate cu dublu ambreiaj

Acest tip de cutie seamănă mai mult cu una manuală decât cu una cu convertizor de cuplu. Tehnic, sunt două cutii manuale din care rezultă una cu dublu ambreiaj. Fiecare dintre cele două ambreiaje se ocupă de o serie de trepte. Unul de cele pare, celălalt de cele impare, ceea ce înseamnă că mereu există o treaptă pregătită, care doar așteaptă schimbul.

Transmisiile cu dublu ambreiaj pot chiar să reducă utilizarea de carburant, dat fiind faptul că schimbă des. Pe lângă schimburile dese, aceste transmisii sunt programate să schimbe la turații optime, pentru favorizarea unor cifre bune de consum.

De asemenea, atunci când mașina este în viteză, dar nu se află în mișcare, cutia decuplează conexiunea cu motorul. Acest lucru duce la o economie suplimentară. Un exemplu poate fi binecunoscutul DSG al grupului Volkswagen.

Cutiile automate CVT

De cele mai multe ori, acest tip de cutii automate este privit cu scepticism din cauza modului lor de operare, pentru că nu au trepte de viteză. Transmisia alege o turație pe care o menține și doar jonglează cu rapoarte, care pot avea un număr infinit. De aici avem și numele: transmisie cu variație continuă.

Transmisiile automate de tip CVT pot fi foarte eficiente, dar și confortabile. Dat fiind faptul că nu există sincope cauzate de schimbarea treptelor, ele pot conferi un nivel de confort crescut.

Cu toate acestea, consumul este dictat, în mare parte, de șofer. Fie că utilizezi o cutie manuală sau una automată, consumul mașinii va fi afectat de stilul de condus practicat.

Concluzii: totul depinde de ce cutie de viteze ai pe mașină

  • Cutie CVT pe o mașină hibridă te ajută la consum;
  • Cutie cu dublu ambreiaj te ajută la consum;
  • Cutie cu convertizor, de tip vechi, te penalizează la consum.

Mai multe informații puteți afla din materialul celor de la 99Vehicles.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor, captură video 99Vehicles - YouTube


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide