Contestarea amenzilor se va putea judeca online, la cererea părților

Autor: Cristian Agatie 19 oct. 2021 Știri auto

Contestarea amenzilor contravenționale se va putea judeca online, la cererea părților, după cum prevede un proiect de lege adoptat tacit la Senat.

Intră în Galeria FOTO

Cei care vor dori să conteste o amendă de circulație vor putea solicita să facă acest lucru online, fără a se deplasa în localitatea în care își are sediul instanța competentă. Măsura va fi de ajutor celor care primesc amenzi în alte județe decât cel de domiciliu, care nu vor trebui să se mai deplaseze chiar și sute de kilometri pentru a contesta o amendă.

Potrivit unui proiect adoptat tacit de Senat, măsura ar urma să se aplice începând de anul viitor, în mod permanent, chiar și după încetarea stării de alertă. Desfășurarea online a ședințelor de judecată va putea fi solicitată fie prin plângerea contravențională, fie prin întâmpinare, în funcție de partea care cere acest lucru, petent (șoferul care contestă amenda) sau instituția care a aplicat amenda.

Contestarea amenzilor se va putea judeca online. Care este procedura

„La cererea oricăreia dintre părți, ședințele de judecată, în fond și în căile de atac, se desfășoară exclusiv prin mijloace de telecomunicație audiovizuală care permit verificarea identității părților și garantează securitatea, integritatea, confidențialitatea și calitatea transmisiunii”, se precizează în proiectul de lege.

Odată formulată cererea de desfășurare online a ședințelor de judecată, aceasta nu va mai putea fi retrasă, iar ședințele de judecată se vor desfășura exclusiv prin mijloace electronice. În acest caz, toate actele procedurale se vor comunica exclusiv prin intermediul e-mailurilor. De asemenea, audierea martorilor sau a experților se va face, în aceste cazuri, tot online.

Desfășurarea online a ședințelor de judecată în cazul plângerilor contravenționale va avea, potrivit inițiatorilor proiectului, mai multe avantaje. În primul rând, cei care sunt sancționați contravențional în altă localitate sau județ decât cea/ cel de domiciliu ar putea contesta sancțiunea mult mai ușor, fără să fie nevoiți să se deplaseze la sediul instanței de judecată. Alte avantaje enumerate de inițiatorii proiectului sunt soluționarea mai rapidă a cauzelor și creșterea gradului de acces la justiție, prin scăderea costurilor legate de cheltuielile de deplasare și de apărare.

Până când noua măsură va intra în vigoare, nu strică să te familiarizezi cu procedura actuală de contestare a amenzilor. Un alt proiect depus la Senat are în vedere parcurgerea întregii proceduri de contestare a amenzilor de circulație fără citarea părților, doar pe baza schimbului de documente.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide