Corina Crețu: Autostrada Sibiu-Pitești este singura verigă lipsă din coridorului Rotterdam-Constanța

Autor: ProMotor 30 ian. 2020 Știri auto
Corina Crețu: Autostrada Sibiu-Pitești este singura verigă lipsă din coridorului Rotterdam-Constanța

Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru politica regională, a declarat că Autostrada Sibiu-Pitești este singura verigă lipsă din coridorului Rotterdam-Constanța. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru caleaeuropeana.ro. Europarlamentarul român a mai spus că este necesară o dezbatere națională în legătură cu prioritățile României pentru următorii 7 ani, în privința cheltuirii banilor europeni.

„Autostrada Sibiu – Pitești reprezintă o altă prioritate, făcând parte din rețeaua europeană de transport. Este singura verigă lipsă din coridorului Rotterdam – Constanța. Pentru perioada exerciţiului financiar 2014-2020 s-a alocat 1 miliard de euro pentru acest proiect, sumă care nu este încă cheltuită. Se lucrează pe anumite tronsoane, dar proiectul în ansamblul său nu este depus la Comisia Europeană”, a spus Corina Crețu în timpul interviului.

„Eu sper ca niciun euro din miliardul alocat în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020 să nu se piardă, aşa cum suma totală a lucrărilor ar putea ajunge între 6 şi 10 miliarde de euro. Deci este important ca fiecare euro să fie cheltuit cu maximă eficienţă”, a mai adaăugat europarlamentarul român.

Un alt punct nevralgic îl constituie construcția autostrăzii Tîrgu-Mureș-Iași, pentru care ar putea fi obținută finanțare de la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, guvernanții nu au depus încă un proiect pentru finanțarea autostrăzii.

„Din păcate, nu există nici la aceasta oră un proiect depus la Comisia Europeană pentru finanţarea Autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi, aşa cum mi-aş fi dorit. Am insistat în timpul mandatului meu de Comisar European pentru Politică Regională ca autoritățile române să depună un proiect și să atragă bani pentru construcţia acestei autostrăzi. […] O estimarea a costurilor de construcție ar fi de cel puțin 10 miliarde de euro, luând în calcul relieful şi faptul că autostrada trebuie să traverseze munții. Este însă un proiect care, în opinia mea, trebuie realizat cu prioritate. Moldova și România în general au nevoie de această autostradă.”, a declarat Crețu.

Europarlamentarul a mai avertizat că resursele din parte Uniunii Europene încep să devină din ce în ce mai limitate şi dacă nu se va prioritiza construcția autostrăzii Târgu-Mureș-Iași, acest proiect riscă să fie prelungit până în 2030.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide