Costurile pentru implementarea normei Euro 7 vor fi de la 4 până la 10 ori mai mari decât cele estimate de Comunitatea Europeană, confirmă ACEA

Autor: Robert Pindic 24 mai 2023 Știri auto
Costurile pentru implementarea normei Euro 7 vor fi de la 4 până la 10 ori mai mari decât cele estimate de Comunitatea Europeană, confirmă ACEA

Noile norme Euro 7 constituie subiectul multor nemulțumiri în rândul constructorilor auto cât și a statelor membre UE. Acestea sunt menite să înăsprească reglementările despre poluarea generată de vehicule. Însă, un studiu dovedește că prețurile pentru implementarea acestora sunt mult mai mari decât cele estimate.

Cu ajutorul informațiilor furnizate de ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile), Frontier Economics a realizat un studiu despre costurile reale ale implementării normelor Euro 7. Diferențele nu sunt deloc insignifiante, iar sumele ajung la valori de până la 10 ori mai mari față de cele estimate de Comunitatea Europeană.

Costurile de producție ale autoturismelor pe benzină în conformitate cu normele Euro 7 sunt cu 184 de euro mai mari decât cele ale autovehiculelor Euro 6, estimează CE. Însă, din studiul efectuat de Frontier Economics, aflăm că prețul ar fi de 10 ori mai mare, ajungând la valori de 1.862 euro pe vehicul. În cazul autoturismelor diesel, diferența este de 5 ori mai mare, de la 446 de euro (valoarea estimată de CE), la 2.629 de euro.

Costurile ajung la valori de peste 11.000 de euro

Cât despre camioane și autobuze, costurile sunt imense. Estimările oficialilor europeni se învârt în jurul sumei de 2,765 de euro. Însă studiul dezvăluie că valoarea mai apropiată de adevăr ar fi de 4 ori mai ridicată, și anume 11.707 de euro.

Sigrid de Vries, director general ACEA, transmite că „Industria auto europeană se angajează să reducă în continuare emisiile. Cu toate acestea, propunerea Euro 7 pur și simplu nu este modalitatea corectă de a face acest lucru, deoarece ar avea un impact extrem de scăzut asupra mediului la un cost extrem de ridicat”, citează Economica.

Valul de nemulțumiri nu vine doar din partea ACEA, dar și din cadrul mai multor state europene, care au pornit o acțiune de anulare sau amânare a implementării normelor Euro 7, pe motiv că investițiile necesare, care sunt deja prea mari, ar putea fi îndreptate către scopuri mai importante, precum proiectarea de mașini cu emisii zero.

Trebuie să ne amintim că aceste costuri nu vor afecta doar producătorii auto, ci se vor reflecta și în prețurile impuse cumpărătorilor.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com, Frontier Economics


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide