Cotațiile petrolului, la cote stratosferice: Nu mai există carburanți sub 6 lei litrul

Autor: Cristian Agatie 05 oct. 2021 Știri auto

Cotațiile petrolului au atins cote stratosferice, fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Prețurile carburanților la pompă au sărit și ele în aer, iar benzina și motorina standard se vând pentru mai mult de 6 lei pe litru.

Intră în Galeria FOTO

Revenirea economiilor după pandemie pune o presiune uriașă pe lanțurile de aprovizionare și furnizori, iar asta nu poate însemna decât vești rele pentru consumatori. Ca orice penurie, asta înseamnă creșteri ale prețurilor, care vor fi suportate în ultimă instanță de clienții finali. S-a întâmplat cu componentele electronice folosite de constructorii de mașini, s-a repetat cu containerele transportatorilor maritimi, iar acum avem o adevărată criză a petrolului.

Cererea ridicată de combustibili a fost generată de reluarea pe scară largă a transporturilor aeriene, dar și de revigorarea economiilor afectate de pandemie. Nu este de mirare, așadar, că petrolul a depășit pragul de 80 de dolari pe baril, care este cel mai mare preț din ultimii trei ani la nivel global, potrivit Reuters. Estimările specialiștilor arată că acest preț va continua să crească spre final de an, putând ajunge la 90 de dolari pe baril.

Cotațiile petrolului, cote stratosferice. Ce se întâmplă cu prețul benzinei?

Între timp, creșterea prețului țițeiului se vede deja la pompele din România. Șoferii nu mai găsesc săptămâna aceasta benzină și motorină sub prețul de 6 lei pe litru. În cazul sortimentelor premium, prețurile sunt deja gata să depășească pragul de 7 lei pe litru. Ca și în cazul petrolului, și scumpirile carburanților vor continua, afectând prețurile tuturor produselor de consum.

„Prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,7%, iar motorina s-a scumpit cu 3,8 la sută. Ceea ce înseamnă că un plin costă în acest moment cu 8, respectiv 11 lei, mai mult decât luna trecută. Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm și folosim în viața de zi cu zi”, este de părere analistul economic Adrian Negrescu, citat de Digi24.ro.

Comparativ cu luna trecuta, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 3,2%, ceea ce înseamnă ca un plin (50 de litri) costă astăzi cu 9,50 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 12,50 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Cele mai scăzute prețuri ale carburanților din ultimii zece ani s-au înregistrat în luna mai a anului 2020, după ce vânzările de carburanți s-au prăbușit pe fondul restricțiilor de circulație. Pe 8 mai 2020, cea mai ieftină benzină din România putea fi cumpărată cu 4,13 lei litrul, iar cea mai ieftină motorină, cu 4,12 lei/litru.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide