Creșterea prețurilor pentru asigurările RCA nemulțumește guvernul. Premierul Ciucă așteaptă explicații de la ASF

Autor: Bogdan Bârliga 09 mart. 2023 Știri auto

Noile tarife de referință pentru polițele de asigurare RCA stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) indică o creștere de peste o treime în cazul persoanelor fizice. Situația este și mai neplăcută în unele cazuri pentru că pentru unii șoferi tarifele de referință vor fi crescute și cu 40%.

Majorarea tarifelor este acum analizată de guvern și premierul Nicolae Ciucă așteaptă explicații de la Nicu Marcu, președintele ASF, inclusiv despre situația financiară a Euroins, liderul RCA cu peste 2,5 milioane de contracte de asigurări auto, au declarat joi surse guvernamentale. Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ceva timp în urmă cu Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care i-a comunicat că ar fi o problemă la liderul RCA, Euroins.

Prețuri mari la RCA și probleme cu Euroins

Pe lângă creșterea de prețuri pentru asigurările RCA avem o situație complicată legată de compania Euroins, care are în acest moment 2,5 milioane de contracte de asigurări auto. ”Sunt două opțiuni: fie intră în insolvență, fie să fie recapitalizată”, au declarat joi surse guvernamentale citate de hotnews.ro. ASF are demarat un amplu proces de control în privința solvabilității Euroins și Guvernul așteaptă finalizarea acestei analize și măsuri care să nu afecteze populația, așa cum s-a întâmplat după recentele falimente majore din asigurări, ultimul cel de la City Insurance.

Pe de altă parte noile tarife de referință pentru asigurările RCA sunt un reper pentru șoferi și cifrele publicate în luna februarie de ASF indică chiar și creșteri de peste 40%, comparativ cu tarifele de referință din luna august ori februarie 2022.

Cele mai mari prețuri RCA le vor avea proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc pentru care ASF a anunțat un tarif de referință RCA de 4.709 lei, se arată într-un material publicat de hotnews.ro. Noul tarif este mai mare cu aproximativ 14% față de august 2022, când valoarea acestuia era de 4140 de lei și cu 28% mai mare decât în februarie 2022 când tariful de referință pentru această categorie era de 3.551 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor, Guvernul României, ASF


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide