Cum afli norma de poluare a maşinii tale. Unde este trecută în cartea de identitate a vehiculului (CIV)

Autor: Cristian Gubandru 06 apr. 2022 Știri auto

Norma de poluare este scrisă în cartea de identitate a vehiculului (CIV) eliberată de RAR la înmatricularea în România. RAR a folosit mai multe tipuri de CIV, prin urmare norma de poluare este scrisă în locuri diferite.

Pe CIV de tip nou, norma de poluare poate fi identificată în două locuri:
– la punctul 6 – Număr național de registru – în șirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;
– la punctul 17 – Cod național de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Pe CIV de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5 – Numărul de omologare – ultimele două caractere din șir reprezintă norma Euro.

Interpretarea caracterelor consemnate în CIV se face în felul următor:
Euro 6 – E6, R6, T6;
Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;
Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;
Euro 3 – E3, R3, K2, T3, H3;
Euro 2 – E2, R2, K1, T2, H2, X1, X2, X3, X4, X5, X6, Y1, Y2, Y3, D3;
Euro 1 – E1, R1, T1, H1;
Non-euro – orice alte combinații de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro.

În fotografiile alăturate vă prezentăm mai multe tipuri de cărți de identitate ale vehiculului, emise de-a lungul timpului de Registrul Auto Român, fiind evidențiat locul în care se regăsesc informațiile.

Cum afli norma de poluare a mașinii online

O altă metodă de a afla norma de poluare a mașinii o reprezintă consultarea online a bazei de date RAR, prin intermediul aplicației Istoric vehicul. Această metodă presupune introducerea mai multor informații, printre care și numărul de identificare al mașinii (seria de caroserie). De asemenea, confirmarea solicitării se face prin introducerea ulterioară a unui cod unic primit pe email.

Avantajul acestei metode este că raportul rezultat va prezenta în clar norma Euro a mașinii, după cum se vede în fotografia de mai jos.

norma de poluare

Aceste metode de identificare a normei de poluare a mașinii sunt valabile în cazul mașinilor înmatriculate în România. Pentru cele aduse din alte țări UE, pentru care nu au fost încă făcute actele, se poate afla încadrarea doar prin adresarea unei cereri Registrului Auto Român.

Sursa:RAR

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: RAR


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide