Cum arată noul buletin electronic și care este costul noului document

Autor: Marius Vișan 02 aug. 2021 Știri auto

Noul buletin electronic de identitate va începe să fie emis începând de luni, 2 august, la Cluj-Napoca. Aceste informații au fost oferite într-o conferință susținută de ministrul MAI, Lucian Bode, și primarul Emil Boc.

Prima solicitare va fi preluată începând cu ora 13:00 și va putea fi obținută în minim 10 zile. Costul noului document este de 14 euro, în condițiile în care media UE este de 41 de euro, și se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate.

Este vorba de un proiect pilot în cadrul căruia vor fi emise circa 5.000 de cărți electronice de identitate până la finele lui 2021. Este important de știut că prioritate pentru acest proiect pilot o au cetățenii ale căror documente de identitate expiră.

Intră în GALERIA FOTO

 

Proiectul pilot pentru noul buletin electronic intră într-o etapa avansată de implementare

Noul document va înlocui cartea de identitate aflată în circuit din 1997 până în august 2031, conform termenelor stabilite de Regulamentul UE. Aceste este recunoscut în afara granițelor țării.

Noua carte electronică de identitate facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice. Totodată, documentul poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere.

Această carte de identitate conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate.

Conform declarațiilor lui Lucian Bode, motivele pentru care proiectul pilot a fost demarat în Cluj sunt mai multe. Unul dintre acestea ar fi că serviciile digitale din Cluj-Napoca tind să devină preponderente. Peste 250 de servicii și proceduri online sunt oferite în acest moment în municipiul Cluj-Napoca.

Totodată, Cluj-Napoca a fost desemnat câștigător al locului 1 în cadrul Emerging Europe, categoria „smart city”. Municipiul a „bătut” orașe europene precum Tallinn din Estonia, Sofia ori Vilnius.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne, Lucian Bode / Facebook


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide