Cum justifică ASF creșterea prețurilor pentru polițele auto RCA

Autor: Bogdan Bârliga 03 mai 2023 Știri auto

După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a societății Euroins prețurile asigurărilor obligatorii RCA au început să crească vertiginos. Evenimentele au luat prin surprindere și clasa politică, iar autoritățile au cerut un plan pentru plafonarea prețurilor. După mai multe tentative în cele din urmă ASF a propus ca tarifele de referință să fie plafonate la nivelul din luna februarie 2023.

Cu toate acestea prețurile plătite de unii șoferi pentru RCA continuă să crească și apar tot mai multe întrebări în legătură cu acest subiect. Reprezentanții ASF au fost invitați recent la Parlament pentru a oferi noi explicații privind creșterea prețurilor pentru acest tip de asigurări auto. Printre motivele invocate de ASF pentru creșterea tarifelor se numără numărul mic de asigurări raportat la parcul auto, costuri tot mai mari pentru repararea vehiculelor avariate și sumele mari plătite pentru daune morale.

Pe de altă parte preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, declara acum o lună la ieşirea de la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat că nu vor crește prețurile RCA în urma falimentului Euroins. Dar se pare că între timp reprezentații ASF s-au mai gândit și prețurile pentru acest tip de asigurări vor continua să crească.

De ce cresc prețurile pentru polițele de asigurare auto RCA

În urma unei interpelări adresată de un parlamentar privind piața românească de asigurări Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a oferit câteva răspunsuri prin care motivează creșterile de prețuri pentru polițele de asigurare obligatorii RCA. Instituția susține că sunt cel puțin cinci aspecte prin care obligațiile de plată ale asigurătorilor și prețurile RCA sunt în creștere. În primul rând ASF susține că în parcul auto național sunt peste 10 milioane de vehicule și dintre acestea doar 7 milioane apar cu o asigurare RCA. Din acest motiv ASF afirmă că „prejudiciile cauzate de vehiculele neasigurate RCA sunt suportate de şoferii corecți” și acest fenomen duce la scumpirea polițelor, se arată într-un material publicat de Hotnews.

Un alt motiv invocat de ASF pentru creșterea prețurile îl reprezintă numărul crescut de accidente, România fiind din acest punct de vedere în topul statelor membre UE. Apoi ASF susține că prețurile pentru reparații sunt la nivelul statelor din Europa de Vest, iar prețurile RCA sunt mult mai mici la noi. Și creșterea despăgubirilor acordate de instanțele de judecată pentru daune morale contribuie la prețuri mai mari pentru asigurări din punctul de vedere al ASF. În cele din urmă autoritatea mai susține că recuperarea de creanțe de asigurare pe baza unor contracte de cesiune urcă și mai mult prețul RCA.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: elements.envato.com


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide