Cum pot circula în România mașinile din Ucraina fără RCA

Autor: Cristian Gubandru 12 apr. 2022 Știri auto

Mașinile înmatriculate în Ucraina, țară care nu este membră a Uniunii Europene, au asigurare de răspundere civilă auto (RCA) valabilă doar pe teritoriul acestei țări. Pentru a circula într-o țară europeană, este nevoie de o Carte Verde, care are un preț separat și o acoperire separată. În prezent, unele mașini înmatriculate în Ucraina care circulă în România pot să nu aibă asigurare valabilă.

Cum pot circula în România mașinile din Ucraina fără RCA

Mașinile care intră în România ar trebui să-și încheie o asigurare de frontieră.

Pentru vehicule înmatriculate în Ucraina, la fel ca și pentru vehiculele înmatriculate în oricare alt stat, asigurarea RCA este obligatorie pentru a putea circula pe teritoriul României iar documentele care să ateste aceasta pot fi:

– o asigurare Carte Verde eliberată de către o societate de asigurări membră a Biroului Carte Verde din Ucraina cu valabilitate în România, tipărită pe suport hârtie sau prezentată în format digital (pe telefon mobil, tabletă, laptop etc.)
sau
– o asigurare de frontieră eliberată în orice alt stat membru al SEE sau în Elveția.

Pentru vehiculele înmatriculate în Ucraina care nu sunt asigurate RCA și nu pot face dovada printr-un document cum sunt cele mai sus menționate, trebuie încheiată o asigurare de frontieră în România.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Asigurările de frontieră în România se pot încheia de societățile de asigurare Euroins România Asigurare Reasigurare SA și Omniasig Vienna Insurance Group SA.

Pentru încheierea asigurării de frontieră, persoana interesată va trebui să prezinte societății de asigurare copie după certificatul de înmatriculare al vehiculului pentru care se solicită încheierea asigurării și după actul de identitate al șoferului/deținătorului.

Asigurarea de frontieră se încheie pe o perioadă de 30 de zile și este valabilă pe teritoriul tuturor statelor membre ale Spațiului Economic European și Elveția, din ziua imediat următoare celei în care a fost încheiată.

Pentru încheierea asigurărilor de frontieră pe teritoriul altor state, persoanele ar trebui să caute informații pe site-urile web ale Birourilor Naționale Carte Verde ale respectivelor state.

Numărul de accidente provocate pe teritoriul României de autovehicule din Ucraina în primele 3 luni din acest an este mai mare decât în tot anul trecut.

Sursa: BAAR

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide