Cum poți folosi imaginile filmate cu o cameră de bord. Este obligat polițistul să le accepte ca probă?

Autor: Radu Țuțulan 05 oct. 2023 Știri auto

Tot mai mulți șoferi și-au instalat o cameră de bord pentru a filma traficul, dar imaginile pot fi folosite numai în anumite condiții. În plus, e bine să știi dacă poliția este obligată, sau nu, să accepte aceste filmări ca mijloc de probă.

Mulți se gândesc, probabil, că o cameră de bord este utilă atunci când ești implicat într-un accident de circulație. Sau când găsești mașina lovită în parcare și nu știi cine e responsabil.

Alții ar fi, poate, interesați să-și demonstreze nevinovăția, dacă sunt sancționați de poliție. Și vor să folosească imaginile pentru a arăta autorităților că, de fapt, au respectat legea.

Cum poți folosi imaginile filmate cu camera de bord

Camera de bord este utilă în oricare dintre situațiile descrise. Și nu numai, spune avocatul Adrian Cuculiș.

În principal, aceste camere pot fi folosite în orice situație. De exemplu, dacă am surprins o agresiune în trafic sau asupra noastră, imaginile pot fi folosite ca mijloc de probă. Sau dacă ai surprins un accident și șoferul vinovat a fugit de la locul faptei”, a explicat avocatul pentru ProMotor.

Dar, ce nu pot face șoferii cu imaginile filmate de camera auto este să le publice pe internet. Pentru că legea GDPR te obligă să nu publici sau să deții date cu caracter personal, fără acordul persoanelor a căror imagine sau date de identificare le folosești.

Aceste imagini nu pot fi publicate în online, pe Youtube sau Facebook. Teoretic, nu ai voie nici tu să le ții stocate pe cardul de memorie mai mult de o lună. Ca să respecți legea, la virgulă, ar trebui să iei un acord scris de la fiecare șofer sau cetățean pe lângă care ai trecut atunci când ai camera pornită”, a mai explicat Adrian Cuculiș.

Este obligat polițistul să accepte filmările ca mijloc de probă?

Conform legii, polițistul se poate folosi de orice mijloc consideră necesar pentru a stabili vinovăția sau nevinovăția unei persoane. Sau pentru a determina cum s-a produs un eveniment rutier ori pentru a împiedica o infracțiune.

Fără discuții, dacă ai fost implicat într-un accident sau ai fost martorul unuia, te poți duce la poliție să arăți imaginile. Nu știu nicio situație în care polițistul să nu fi acceptat măcar să vadă astfel de imagini. Într-adevăr, în baza acestor imagini șoferii nu vor putea fi sancționați dacă au încălcat legea, dar pot ajuta la stabilirea vinovăției, coroborat cu alte mijloace de probă”, a spus Adrian Cuculiș.

În schimb, dacă un șofer se consideră nedreptățit de poliție sau vrea să ceară daune altui conducător auto, de exemplu, poate folosi aceste imagini surprinse de camera de bord.

Orice fel de imagine video sau foto este acceptată în instanță ca probă. Iar recomandarea mea pentru toți șoferii este să folosească astfel de camere de bord. Îți pot fi de ajutor în diverse situații neplăcute. Singura condiție este, desigur, să respecți legea GDPR și să nu publici imaginile. Ele pot fi folosite doar ca mijloc de probă, în instanță sau la poliție”, a conchis avocatul.

O cameră de bord bună pornește de la aproximativ 250 de lei, dar poate ajunge la peste 1.300 de lei în cazul celor foarte performante.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide