Cum se face încadrarea pe benzi după virajul la stânga? Pe ce bandă se iese din sensul giratoriu

Autor: Radu Țuțulan 19 apr. 2024 Știri auto
Cum se face încadrarea pe benzi după virajul la stânga? Pe ce bandă se iese din sensul giratoriu

Intersecțiile complexe, cu mai multe benzi de circulație, îi poate pune în dificultate pe unii șoferi. De exemplu, sunt conducători auto care nu știu cum se face încadrarea pe benzi după virajul la stânga.

În momentul în care un șofer face viraj la stânga, trebuie să fie atent la mai multe lucruri.

În primul rând la indicatoarele și marcajele rutiere, apoi la traficul din față și din spate, și nu în ultimul rând la încadrarea pe bandă. Pentru că atât înainte, cât și după efectuarea virajului, trebuie selectată banda corespunzătoare direcție de deplasare.

Codul Rutier actualizat: Cum se desfășoară circulația pe benzi

Regulile de circulație pe benzi sunt stabilite prin lege, conform Codului Rutier actualizat.

La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor”, stabilește Art. 107 (1) din legea 195/2002.

În intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii auto trebuie să selecteze banda în funcție de direcția de deplasare cu cel puțin 50 m. înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

  • rândul de lângă bordură sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
  • rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stângă;
  • oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.

În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia. Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intră într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora”, prevede Art. 110 din Codul Rutier.

Cum se face încadrarea pe benzi după virajul la stânga?

Odată ce virajul a fost efectuat, pe drumurile cu mai multe benzi, șoferul trebuie să selecteze banda pe care se va încadra.

Regula generală este să menții banda pe care te afli. Deci, dacă ai făcut stânga de pe banda 2, iar banda 1 e destinată, de asemenea acestui viraj, atunci te încadrezi tot pe banda 2 la intrarea pe noul drum. Dacă, însă, e o singură bandă dedicată virajului la stânga, atunci trebuie să intri pe banda 1”, a explicat instructorul auto Marian Croitoru, profesor de legislație rutieră, pentru ProMotor.

Practic, dacă e o singură bandă dedicată virajului la stânga, atunci, după efectuarea virajului, șoferii se vor încadra pe banda 1 la intrarea pe noul drum.

Dar, legea rutieră nu limitează în niciun fel încadrarea pe benzi după efectuarea virajului. Astfel, dacă indicatoarele și marcajele rutiere o permit, atunci șoferii se pot încadra pe oricare dintre benzile de circulație la intrarea pe noul drum.

Pe ce bandă se iese din sensul giratoriu

Regulile de circulație pe benzi se aplică, odată cu modificarea legii circulației, și în sensul giratoriu.

În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.

Șofer polițist sens giratoriu (8)

Astfel, într-un giratoriu cu 2 benzi, precum în exemplul de mai sus, șoferul care circulă pe banda 2, deci cea dinspre centrul rondului, e obligat să acorde prioritate celui de pe banda 1, atunci când părăsește intersecția. Pentru că, practic, iese de pe banda sa și intersectează banda pe care rulează celălalt conducător auto.

Regula este similară, la părăsirea sensului giratoriu te încadrezi pe banda pe care urmează să-ți continui deplasarea. Astfel, dacă circuli pe banda 1 în giratoriu, tot pe banda 1 trebuie să te încadrezi și când intri pe noul drum. Iar dacă părăsești giratoriu de pe banda 2, atunci trebuie să te încadrezi tot pe banda 2 a noii direcții de deplasare”, a mai explicat Marian Croitoru.

Dar, nici în aceste situații legea nu este restrictivă. Deci, poți să te încadrezi pe banda 1 a noului drum și când părăsești giratoriul de pe banda 2.

Dar cu respectarea tuturor regulilor de circulație, precum:

  • să acorzi prioritate celor care au drept de trecere;
  • să semnalizezi din timp;
  • să nu încalci indicatoarele rutiere;
  • să nu încalci marcajul longitudinal continuu (linia continuă), etc.

În plus, legea rutieră obligă șoferii să circule pe prima bandă de câte ori acest lucru este posibil.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide